Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera filma "Comic Sans" u Art-kinu: izvrsna intimna, otkačena drama

08.03.2018.

12:07

Autor: Blanka Uzelac

Comic Sans (Foto: Art-kino Croatia)

Comic Sans (Foto: Art-kino Croatia)

Foto: - / -

Brojna publika sinoć je u riječkom Art-kinu Croatia premijerno vidjela novi film Nevija Marasovića "Comic Sans". Uz redatelja i producenticu Ankicu Jurić Tilić, sinoćnjoj premijeri prisustvovale su glumice Nataša Janjić i Edita Karađole - a film je pogledala i ocijenila i naša Blanka Uzelac.

Ako ste se i vi više puta zapitali ima li nade za hrvatski film, a još uvijek niste pogledali recentna ostvarenja poput filmova "Osmi povjerenik" ili "Comic Sans", vjerujte mi da ima. Naime, u posljednjih mjesec dana pogledala sam oba hrvatska filma, koja su me konačno uvjerila kako ne samo da ima nade, nego već stvaraju pozitivne reakcije i publike i kritike.

COMIC SANS (2018.), hrvatska drama, komedija // režija i scenarij: Nevio Marasović // uloge: Janko Popović Volarić, Zlatko Burić, Nataša Janjić, Alma Prica, Edita Karađole.

Ovaj potonji film, "Comic Sans", čija je premijera sinoć održana u Art-kinu Croatia u Rijeci, lišen je politike, rata, loše glume, psovanja pod svaku cijenu, pretjeranog akcentiranja, dosade i bezveznog humora. Dapače, konačno na velikom platnu imamo scenarij koji može biti primjenjiv bilo kojoj zemlji ili naciji, odlično smišljenih likova i podijeljenih uloga, od kojih su me posebno dojmili Janko Popović Volarić i Zlatko Burić u ulogama sina i oca. No, evo o čemu se radi.

Grafički dizajner Alan živi u Zagrebu i proživljava tešku ljubavnu dramu, uz puno kokaina i Mišinu pjesmu "Drugi joj raspliće kosu", pa sav uništen, psihički i fizički, odlazi s ocem na Vis radi ostavinske rasprave i sprovoda jedne starije gospođe koja ga je čuvala dok je bio mali.

Tu ću samo povući paralelu s filmom "Osmi povjerenik", koji radnju smješta u Zagreb i na izmišljeni otok Trećić, dok se u "Comis Sansu" radnja zbiva u Zagrebu i na otoku Visu.

Priča se u "Comic Sansu" razvija kroz elemente drame i istančanog humora, točno toliko i na način da ne prevladava nijedan žanr, pa publiku stalno dovodi ili do smijeha ili do velike zabrinutosti. U filmu ćete čuti standarndi hrvatski jezik, malo dalmatinskog, zatim mješavinu slovenskog i hrvatskog, engleskog te srpskog jezika, sve to sa stilom i povodom, da ne ulazim previše u sadržaj.

Zašto se film zove "Comic Sans"? Reći ću vam samo da površno, ali ipak i doslovno, ima veze s tipom slova, takozvanim fontom, u Windowsima. Bravo za Nevija Marasovića koji potpisuje scenarij i režiju, ali palac gore i glumačkoj postavi!

Poslušajte razgovor s redateljem s kojime je na premijeri u Art-kinu razgovarao Albert Petrović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.