Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera filma "Zauvijek": diplomski rad o životu i njegovim vrijednostima

10.12.2015.

13:10

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kratki dokumentarni eksperimentalni film "Zauvijek" Monike Rusak premijerno će biti prikazan u petak 11. prosinca u 20 sati u Filodrammatici. Film je autoričin diplomski rad, nastao unutar modula Intermedije, studija Medijske umjetnosti i prakse, na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti.

Film o prolaznosti života i (us)trajnosti najvećih životnih vrijednosti nastao je na temelju zvučnih zapisa razgovora s glavnom protagonisticom, 88-godišnjom Ružicom Juras, štićenicom Doma za starije i nemoćne osobe u Varaždinu. Njezinu životnu i ljubavnu priču na ekranu utjelovljuju četiri ženska lika u interpretaciji naturščika – autoričinih kolegica studentica.

"Radi se o djevojkama različitog izgleda i karaktera, čime smo željeli postići lakše poistovjećivanje sa životnom pričom gospođe Ružice", kaže Monika Rusak. Mlada redateljica filmom progovara o trećoj životnoj dobi i ljubavi kao glavnom osloncu u starosti. U Domu u Varaždinu je, uz pomoć ravnateljice, provela pravu malu audiciju da bi pronašla osobu koja će "nositi" film, snimljen početkom ove godine.

Mentorice su joj ugledne umjetnice i izvanredne profesorice na Akademiji Nadija Mustapić i Ingeborg Fülepp, a film je zajednička produkcija Akademije i Studentskoga kulturnog centra u Rijeci, na čiji je natječaj prijavila projekt i dobila potporu. Sama potpisuje scenarij i režiju, dok je kamera i montaža bila u rukama Luke Smuka. Scenografiju je radila Liberta Mišan, kostimografiju Melanija Rusak, a vizualni identitet Denis Barbić. U filmu, osim Ružice Juras, glume Dajana Jurman-Osip, Morena Matijašević, Nikol Čačić i Liberta Mišan.

Svoje mjesto u gledalištu rezervirajte putem e-maila (morusak@gmail.com) do petka u 18 sati, a ulaz na projekciju je slobodan. Poslušajte što uoči premijere kaže Monika Rusak:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.