Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera HNK Zajc: Donizettijevi "Kazališni običaji i neuobičajenosti"

12.12.2015.

07:59

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijera komične opere "Le convenienze ed inconvenienze teratrali / Kazališni običaji i neuobičajenosti" Gaetana Donizettija bit će izvedena na pozornici HNK Ivana pl. Zajca ove subote u 19:30. Izvedba je na hrvatskom jeziku.

Izvedbom opere "Le convenienze ed inconvenienze teratrali / Kazališni običaji i neuobičajenosti" ravnat će Igor Vlajnić, a predstavu režira Aleksandar Nikolić. Na produkciji surađuju Opera te Talijanska i Hrvatska drama HNK Zajca.

Uz članove ansambla, na pozornici će biti i publika, a posebna je scenografska zanimljivost - luster nakićen do neukusa, spušten u gledalištu. Najintrigantniji komični efekt bit će nastup baritona Darija Bercicha, muškog pjevača u ženskoj ulozi mesarice s place, istaknuo je ravnatelj Opere Marin Blažević.

Blažević ističe da je riječ o jednoj od inozemnih rijetko izvođenih opera Gaetana Donizettija, koju su odlučili izvesti u Rijeci upravo zbog toga što je jedna od najkomičnijih opera ikad: "Opera koju bi mogli definirati kao antiopera ili kao opera o operi u kojoj se jedan provincijalni, marginalni operni ansambl pred raspadom bori za opstanak, ne samo svoj, nego i svojeg projekta i kazališta."

Više o komičnoj operi o hirovitim primadonama i kazališnim zakulisnim borbama možete doznati ovdje, a poslušajte i Blaževićevu izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.