Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera "Hrvatske rapsodije": glumački strastveno i snažno

19.09.2015.

09:01

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Autorski projekt redatelja Sebastijana Horvata i dramaturga Milana Markovića Matthisa, na tekstualni predložak novele Miroslava Krleže "Hrvatska rapsodija" sinoć je premijerno odigran na pozornici riječkog HNK "Ivana pl Zajca".

Tamna, crnohumorna priča obučena u ruho današnjice. Bolna, krvava, iskreno ocrtana psihologija današnjeg čovjeka i njegove uskogrudnosti u okrutnom svijetu politike, zastrašivanja, neprepoznavanja, licemjerstva i raspadanja svih vrijednosti koje su odavno zaboravljene.

Nestala je komunikacija, empatija, zatvoreni smo u svoje male sebične svjetove i ne želimo vidjeti da su granice ipak tu, da je Europa svijet za sebe koji ne želi nikoga primiti u ovom izbjegličkom egzodusu, jer to uništava njenu privatnost, njenu uljuljkanost u samozadovoljstvo.

Glumački strastveno i snažno, u neprekinutom nizu tekla je teška priča sa sjajnim scenama, s izbjegličkim brodom, eksplicitnim slikama razaranja kulture i životinjskog seksa, izgubljenih očajnika, bijede društva i siromaštva. Svi protagonisti na sceni bili su nabijeni emocijama u snažnim glumačkim interpretacijama, a nesvakidašnje fascinantna scena Jurgena Kirnera naglašeno je podcrtala crno-bijelu sliku naše stvarnosti.

Možda je režijski u određenim trenucima trebalo scene kratiti, previše je toga skupljeno na jednom mjestu, pa je kao cjelina imalo pukotina, no glumci su publiku osvojili svojom nadahnutom igrom. Poslušajte dojmove publike:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.