Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera "Julije Cezar u Egiptu" - prva barokna opera u riječkom HNK

04.05.2016.

15:50

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Barokna opera Georga Friedricha Händela "Julije Cezar u Egiptu" (Giulio Cesare in Egitto) premijerno će se izvesti u riječkome HNK Ivana pl. Zajca 7. svibnja, a u glavnoj ulozi nastupit će riječka operna pjevačica međunarodne karijere Diana Haller.

Dramaturgiju i režiju zajednički potpisuju Marin Blažević i Oliver Frljić, a dirigent je Ville Matvejeff. Ulogu Julija Cezara Händel je izvorno napisao za glas kastrata, a u riječkoj izvedbi u toj će ulozi nastupiti Diana Haller. Ulogu Tolomea, također pisanu za kastrata, tumačit će Sonja Runje. S obzirom na to da se ona bavi i akrobatskim plesom na svili, jednu od arija izvest će viseći na pet metara visine, najavio je Marin Blažević, ravnatelj Opere riječkoga HNK. U ulozi Cleopatre nastupit će Anamarija Knego, a u ostalim ulogama su Ivana SrbljanMarko Fortunato, Dario BercichSlavko Sekulić i Olga Kaminska. Scenografi su Dalibor Laginja i Marin Blažević, kostimografkinja Sandra Dekanić, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Nastupaju i članovi riječkoga Baleta.

"Julije Cezar u Egiptu" prva je barokna opera uopće koja se izvodi u riječkome HNK, a Diani Haller je ovo prvi nastup u operi u rodnom gradu. Marin Blažević istaknuo je da je ovo treća opera koja se u mandatu sadašnje uprave, u protekle dvije sezone, postavlja prvi put na scenu u Rijeci. Ocijenio je da se u tom razdoblju, novim pristupom izvedbi opera, revolucionalizirao operni repertoar. Cilj je, kako je naveo, privlačenje mlađe publike, kao i one koja nije sklona tradicionalnim opernim izvedbama. Diana Haller rekla je da joj je ovo jedna od najvažnijih premijera u dosadašnjoj karijeri. Ocijenila je vrlo izazovnim za ženski glas pjevanje glazbe skladane za kastrate, zbog specifičnosti njihova glasa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.