Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera "Klipa" u Art-kinu Croatia

01.03.2013.

10:19

Autor: Boris Kanazir / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječku premijeru filma Klip srpske autorice Maje Miloš sinoć je u Art-kinu Croatia pogledalo oko 150 ljudi. U središtu stominutnog filma je tinejdžerica Jasna, a prikazani su društveni i seksualni problemi s kojima se mladi susreću, kako u Srbiji, tako i u ostatku svijeta.

Klip je debitantski film srpske redateljice koji je pozornost izazvao svojim izravnim i dvojbenim tematiziranjem nasilja i seksualnosti u novoj tinejdžerskoj internetskoj generaciji. 

Film je seksualno i emotivno uznemirujući i u znatnoj mjeri prelazi granice. Jasna je tinejdžerica koja se, izgubivši iluzije o životu s deprimiranom majkom i bolesnim ocem u zabačenome srpskom gradiću, suprotstavlja svakome, pa i sebi samoj. Pritom je neobuzdana, eksperimentira sa seksom i drogama ili jednostavno ubija vrijeme. No taj joj očajnički prosvjed postupno pomogne da prihvati bolnu stvarnost.

Klip je uz brojne nominacije na europskim filmskim festivalima nagrađen i na Međunarodnome filmskom festivalu u Rotterdamu. U Art-kinu Croatia igra do 6. ožujka, a nakon toga će se naći i na repertoaru zagrebačkoga Kina Europa.

Realna je to priča o mladosti potrošenoj na potragu za identitetom. O reakcijama publike govori redateljica i scenaristica Maja Miloš:

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.