Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera nove predstave Kolektiva Igralke "Crna vuna"

05.04.2022.

12:24

Autor: Tatjana Sandalj

Prizor iz predstave "Crna vuna"

Prizor iz predstave "Crna vuna"

Foto: Miranda Legović / Kolektiv Igralke

I dok se za izvedbe predstave "Bakice" u Rijeci još uvijek traži karta više, a predstava je krenula i na međunarodne pozornice, autorski tim iz Umjetničke organizacije Kolektiv Igralke pripremio je novu riječku priču u dokumentarnoj predstavi "Crna vuna". Pretpremijera 30. ožujka i premijera 5. travnja su rasprodane!

Premijera se izvodi u okviru završne manifestacije europskog projekta "Novi put - razvoj inovativnog programa socijalnog uključivanja beskućnika". Prva repriza slijedi 11. travnja u 19:30 u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Ulaz je slobodan uz obaveznu rezervaciju mjesta na igralke.kolektiv@gmail.com.


Kolektiv u ovom projektu daje prostor ljudima koji nikada nisu ni sanjali da stanu pod svjetla reflektora, a to su korisnici Udruge Oaza - udruge za beskućnike i socijalno ugrožene osobe. U predstavi nastupaju prvenstveno oni, naturščici, suautori predstave, a ispričat će biografska iskustva beskućništva koja inače nitko ne bi imao priliku čuti.


"Crna vuna" je primjer kazališta zajednice koje u izvedbu profesionalne predstave uključuje članove određene zajednice, a takvo je kazalište u Hrvatskoj rijetkost, kažu Igralke koje kazalište koriste kao prostor igre, okupljanja i ritual emancipacije.


Uz predstavu će Anđelko Bajčić izvesti ulični performans istoga naslova na temu beskućništva: 7. i 8. travnja od 12 do 13 sati nastupit će na adresi Korzo 41, pokraj skulpture Hodača.


Autori/ce i izvođači/ce predstave "Crna vuna" su Anđelko Bajčić, Zlatko Knežević, Svetlana Kukuljan, Divna Šainović te Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović i Vanda Velagić, uz Anju Sabol kao glumačku alternaciju.


Olja Lozica je, osim što je suradnica za režiju i dramaturgiju, oblikovala svjetlo i zvuk, autor naslovne pjesme "Crna vuna" je Damir Urban, autorica videa je Mara Prpić, a dizajner vizuala je Oleg Morović.


Produkciju potpisuju Kolektiv Igralke i Udruga Oaza, dok je nositelj projekta Grad Rijeka. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Rijeke.


Poslušajte kako je poslije premijere o radu na projektu govorila Sendi Bakotić:

Treba osvijestiti da beskućnik može postati bilo tko

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.