Hrvatski radio

Radio Rijeka

09:50 / 10.06.2018.

Autor: Tatjana Sandalj

Premijera opere "Norma" na sceni HNK Zajca nakon 22 godine

Norma: Daria Masiero i zbor Opere (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc)

Norma: Daria Masiero i zbor Opere (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc)

Foto: - / -

Opera "Norma" bit će ponovno na sceni HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Predstavu režira Christian Romanowski, izvedbom će ravnati Stefano Rabaglia, a Diana Haller će pred publikom rodnog grada prvi put pjevati ulogu Adalgise. Premijera je u ponedjeljak 11. lipnja u 19 sati.

Bellinijevo remek-djelo o ljubavi, dužnosti i razdoru, istinski vrhunac belcanta, opera "Norma" bit će premijerno izvedena na sceni HNK Ivana pl. Zajca ponovno nakon 22 godine.

Vrhunsko melodiozno djelo rane talijanske romantike "Norma" Vincenza Bellinija, opera u dva čina i četiri slike praizvedena je 26. prosinca 1831. godine u Teatru alla Scala. Brojni muzikolozi proglasili su je najboljom  tragičnom operom do Verdijeva "Otella" 1887. godine.

Naslovnu ulogu, jednu od najopsežnijih i najzahtjevnijih opernih sopranskih rola, tumačit će Daria Masiero koja je, nakon završene Akademije Teatra alla Scala, s velikim uspjehom nastupala na opernim scena svijeta. Diana Haller se na opernu scenu rodnoga grada vraća se kao Adalgisa. U ulozi Pollionea nastupit će Mario Zeffiri, tenor međunarodne reputacije i jedan od vodećih interpreta belcanto repertoara.

Nekada slavna Adalgisa, hrvatska diva svjetskoga glasa Dunja Vejzović, umjetnička voditeljica projekta, te redatelj, scenograf i oblikovatelj svjetla Christian Romanowski okupili su iznimne soliste koji će, uz orkestar i zbor riječke Opere, Zbor Muzičke akademije iz Pule te članove baleta, a pod dirigentskim vodstvom Stefana Rabaglie, riječkoj publici ponuditi operni dragulj.

Od 1946. "Norma" je u HNK Zajcu premijerno postavljena samo 1990. i 1996. godine. U ulogama Norme alternirale su Mirella Toić i Veneta Janeva Iveljić, dok je u ulozi Adalgise bila Anđelka Rušin. Posljednja velika hrvatska Norma bila je Mirella Toić, a tom je ulogom osvojila Nagradu grada Rijeke (1992.), Nagradu Milka Trnina (1992.) i Nagradu hrvatskog glumišta (1996.).

U ostalim će ulogama nastupiti Slavko Sekulić kao Oroveso, Emilia Rukavina (u alternaciji s Dominikom Glinšek) kao Clotilde te Matej Predojević Petrić kao Flavio. 

Kostimografiju potpisuje poznata hrvatska kazališna i filmska kostimografkinja te modna dizajnerica Dženisa Pecotić. Koncertni je majstor Anton Kyrylov, za vokalnu pripremu zadužena je Nicoletta Olivieri, ujedno s Domenikom Briškim i zborovođa.

Poslušajte kako o riječkoj "Normi" uoči premijere govore Vejzović i Romanovski (prijevod Sofija Cingula):

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.