Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera "Plamteća voda": dug pljesak izuzetno zahtjevnoj igri plesača

28.07.2020.

10:41

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc

Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc

Foto: - / -

Premijera baleta "Plamteća voda" koreografa i dramaturga Adonisa Foniadakisa u ponedjeljak je uprizorena u ispunjenom gledalištu riječkog HNK Ivana pl Zajca. Ispunjenom po epidemiološkim mjerama koje se i dalje striktno poštuju u zatvorenom prostoru.

Početak svijeta uz udarce, šuškave zvukove i glasne elektroničke kapi te prvi živi stvorovi koji se pojavljuju iz vodenih dubina. Impresivne slike plesačkih tijela, nesigurnih, polomljenih koraka, ustrašenih okolinom. Nova bića pronalaze svijet izvan vode.

Obećavajući početak plesne priče koji se razvijao kroz solo igre, da bi se stopio u duete i mnoštvo u ansamblu.

I onda se razvijala samo zvukovna priča. Sve ostalo bilo je neprekidno ponavljanje istih figura, zahtjevnih, akrobatskih, koje su tražile kompletan energijski i tjelesni napor i koncentraciju svakog plesača ponaosob, na granici izdržljivosti, ali bez osnovne niti koja bi priču držala na okupu, bez dramaturškog razvoja.

Scena izrazito prazna, nemaštovitog svjetla, s pozadinom u kojoj se mijenjala struktura crno-bijelih sjena, kataklizmički teško, tamno i bolno, ali bez čisto ocrtanog sadržaja.

I završetak u smiraju glazbe i narančastom sutonu odlaska.

Puno je bilo povika bravo i dug pljesak za izuzetno napornu i tešku igru plesača, fizičku i mentalnu, ali ono što je ostalo na kraju priče, bio je čudan grč u želucu.

Svakako treba doći i pogledati "Plamteću vodu", jer svatko u toj plesnoj priči može pronaći drugačiji doživljaj. Polušajte osvrt uz dio atmosfere:

Izvođački zahtjevna Plamteća voda, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.