Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera predstave "Sretna kućica" u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka

04.06.2020.

10:11

Autor: Gloria Fabijanić Jelović, Hina

Zlatko Vicić u Sretnoj kućici (Foto: GKL Rijeka)

Zlatko Vicić u Sretnoj kućici (Foto: GKL Rijeka)

Foto: - / -

Praizvedba predstave "Sretna kućica", autorica Ivane Đule i Milice Sinkauz, prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas, u režiji Morane Dolenc, bit će odigrana u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka 4. lipnja.

Premijerni blok predstave za djecu stariju od tri godine trajat će do 6. lipnja i njime počinje obilježavanje 60. rođendana Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Slikovnica i predstava pričaju priču o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936., i to na poticaj samih seljana. Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir istaknula je da je u predstavi riječ o snazi zajednice, humanosti i vrijednosti čitanja.

Na sceni nastupa glumac Zlatko Vicić, interpretirajući sam sve uloge. Autorica scenografije i lutaka je Luči Vidanović, a skladatelj je Sandy Bratonja.

Predstava je sastavni dio projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, a u atriju Kazališta bit će postavljena i retrospektivna izložba "Za naše daske prikovani... 60 godina", kao aluzija na prvu odigranu predstavu u tom kazalištu - "Veli Jože".

Ivana Đula i Milica Sinkauz o Sretnoj kućici" kažu: "U kućici žive knjige i za male i za velike. A što se u tim knjigama krije, morat ćete otkriti sami, i to što prije. I da, još nešto, ona tajna je zbilja sjajna. Kućica je stvarna."

Poslušajte kako o predstavi kojom počinju obilježavati 60. rođendan govori ravnateljica GKL-a Lupi Alvir i trojac Dolenc-Vicić-Bratonja:

Magdalena Lupi Alvir: S nestrpljenjem čekamo našu publiku, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Dolenc, Vicić i Bratonja o Sretnoj kućici, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.