Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera predstave "Voda" u HNK Ivana pl. Zajca

17.03.2018.

12:54

Autor: Olivera Vinković

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Foto: - / -

Još jedan projekt HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci prati aktualni trenutak u društvu. Ovoga puta - problem vode, metaforički uobličen u predstavu drame i baleta kazališta pod nazivom "Voda". Predstava će biti premijerno prikazana večeras u 19:30 sati.

Predstava je rađena prema pripovijetki Vladimira Nazora i u režiji i koreografiji Matije Ferlina, a bit će prikazana u povodu Dana voda.

Predstava se izvodi u sklopu obilježavanja toga međunarodnog dana u suradnji s Gradom Rijekom i Komunalnim društvom "Vodovod i kanalizacija".

Nazorova "Voda" uvodi nas u ljeto u Velom Mistu u kojemu već tri mjeseca vlada suša koja tjera ljude da se prilagode prirodi i njezinoj neumoljivoj strani. Vlado, dječak kojeg glumi izvrsna Jelena Lopatić, provodi ljeto na otoku s kojeg ujesen mora u grad.

"Ovo je jedna pripovijetka i sjajno djelo, pa tako i naša adaptacija ima jednu nevjerojatnu širinu koju je jako teško obuhvatiti, to bogatstvo pisanog pretočiti u predstavu od nekih sat vremena, ali ja sam htio upisati svoj vlastiti rukopis i staviti fokus na tu priču o zajedništvu, kolektivnom trpljenju i kako se kolektivo trpljenje razvija i što se sve tu događa," rekao je Matija Ferlin.

Spoj lektire za mlade i tzv. predstave za odrasle spojit će globalni smjer kazališta bez odvajanja - za djecu i starije. Intendant kazališta Marin Blažević pojasnio je to u razgovoru s Oliverom Vinković - poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.