Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera "Regoč": suradnja HNK Zajca s mladim glumcima

29.01.2019.

15:00

Autor: Tatjana Sandalj, Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

Foto: - / -

Predstava "Regoč" Ivane Brlić Mažuranić, u adaptaciji i režiji Olje Lozice, nastala u suradnji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca i studenata Glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, premijerno će biti izvedena na pozornici HKD-a na Sušaku, u srijedu, 30. siječnja, u 19:00 sati.

Regoča igra Edi Ćelić, a Kosjenku Jelena Lopatić. Vile su Ana Marija BrđanovićMarta Čaržavec i Aleksandra Stojaković Olenjuk, a Konjare tumače Mario JovevTonka MršićAna Marija Štefanec i Nataša Veselinović. U ulogama Stražara te Šukunbake i Šukundjeda nastupaju Denis Brižić i Biljana Torić.

Uz Olju Lozicu, atorsku ekipu čine scenograf Stefano Katunar, kostimograf Mario Leko, skladatelj Josip Maršić, suradnik za scenski pokret Damian Cortes Alberti, umjetnički savjetnik za studente glume Damir Orlić i oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić

Pripovijetka "Regoč" je dio zbirke "Priče iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić, a oblikovana na temelju sadržaja i likova iz slavenske mitologije i hrvatske usmene predaje. Prvi put je objavljena 1916. godine. 

Zamisao autorske ekipe je potaknuti najmlađe na razmišljanje o etici međuljudskih odnosa te izgradnju zdrave zajednice u kojoj ne nedostaje međusobnog povjerenja. Prestava se preporuča za uzrast stariji od šest godina, a gornje granice nema. 

Sadrži fantastične elemente i u njoj se isprepliću ljudska bića s čudesnim stvorenjima, poput diva Regoča i vile Kosjenke. Još jednom vraćamo se pitanju: možemo li biti prijatelji, iako smo različiti? Više poslušajte u razgovoru s redateljicom Lozicom:

Galerija
Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc, Foto: -/-
Olja Lozica (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.