Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera riječke Talijanske drame 'Zoran i pas od porculana'

14.06.2015.

11:21

Autor: Franka Zlatić / Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke komedijom je označila kraj sezone. Sinoć je održana premijera predstave 'Zoran i pas od porculana' koju su riječki glumci izveli u suradnji s tršćanskim kazalištem La Contrada - Teatro stabile iz Trsta.

Režiju potpisuje Andrea Collavino a glavne uloge igraju Elvia Nacinovich, Eugenio Allegri i Stefano Bartoli.

Živa i dinamična izvedba, dobro uigrani glumci jednostavnim su humorom nasmijavali publiku koja je dugim pljeskom nagradila glumce.

Predstava je inspirirana likovima iz igranog filma Zoran, moj nećak idiot redatelja Mattea Oleotta iz 2013. godine. Taj film, snimljen u talijansko-slovenskoj koprodukciji, govori o dječaku Zoranu, koji dolazi živjeti kod svog strica skrbnika u pogranični grad Goriziju. Film je doživio velik uspjeh među gledateljima i dobio niz nagrada. Radnja u kazališnoj predstavi prethodi radnji u filmu i istražuje početke filmske priče.

Talijanski redatelj Andrea Collavino, dramaturg predstave rođen 1969. je iz talijanske pokrajine Furlanije, diplomirao je na Scuola d'arte drammatica Paolo Grassi u Milanu i usavršavao se kroz radionice s Anatolijem Vasilevom, Eimuntasom Nekrošiusom i Peterom Brookom.

Scenograf je Stefano Katunar a kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović.

Ova izvedba jedina je u ovoj kazališnoj sezoni, a za jesen je planirana turneja po gradovima u Italiji, Trstu i Udinama.

Javlja Franka Zlatić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.