Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera u HKD-u: Zašto ne (?), istraživanje i ples

15.10.2022.

09:50

Autor: Tatjana Sandalj

Prizor iz predstave Zašto ne

Prizor iz predstave Zašto ne

Foto: Karlo Čargonja / Kabinet

Na pozornici Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci u subotu u 20 sati počinje premijerna izvedba projekta u produkciji umjetničke organizacije Kabinet, nastalog u koprodukciji sa Stanicom - Servisom za savremeni ples iz Beograda, projektom Life Long Burning i HKD-om.

"Projekt 'Zašto ne (?)' traga za otjelovljenjem i definiranjem današnjeg (beznadnog, izoliranog, uplašenog, prekomjerno-identificiranog) tijela pojedinca i afektivnim prostorom njegovanja između (najmanje) dvoje, kao prakse koja se nadalje može razvijati s kolektivom (publikom)", stoji u najavi organizatora. 


Autori su posebno istraživali tehniku unisonosti/'istosti' kao izvođačkog sredstva plesa i kao kulturno-umjetničke prakse. A tehnika je upisana u povijesni okvir prošlog stoljeća: od estetsko-poetične primjene u različitim epohama razvoja plesa do ciljanog ideološkog i tehnološkog oruđa za oblikovanje društva u različitim društvenim uređenjima, od fašizma preko komunizma do kapitalizma.


Cilj istraživanja u koreografskom smislu je proučavanje prostora za kreiranje 'kvarova' u kojima se artikulira različitost "...kao osnova za političko, angažirano i kritičko udruživanje i suživot danas", zaključuju autori.


Izvedbu i koreografiju potpisuju Ivana Kalc i Igor Koruga. Autor glazbe je Luka Mejdžor, svjetlo je oblikovao Dalibor Fugošić, dizajn Andrea Žic Paskuči. Poslušajte kako o radu na predstavi govori Kalc:

Ivana Kalc: koliko smo isti i po čemu se razlikujemo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.