Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:52 / 05.11.2019.

Autor: Hina

Premijera u Zajcu: "Cabaret Sacco i Vanzetti", priča o modernim herojima

Foto: HNK Zajc

Foto: HNK Zajc

Foto: - / -

Predstava "Cabaret Sacco e Vanzetti" Michelea Santerama, nastala u koprodukciji riječke Talijanske drame i Teatra dei Borgia iz Barlette, premijerno će u večeras biti prikazana u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Redatelj je Gianpiero Borgia, glume Raffaele Braia i Valerio Tambone, kostime je priredila Manuela Paladin Šabanović, a scenografiju Vincenzo MascoliKako najavljuju iz riječkog kazališta, predstava donosi priču dvojice emigranata, Nicole Sacca i Bartolomea Vanzettija, modernih heroja, osuđenih na smrt zbog zločina koji nisu počinili.

Priča se razvija se kroz dramaturšku obradu koja na scenu postavlja samo dvojicu glumaca koji pripovijedaju, igraju i pjevaju a cappella, usamljeni dvojac koji će pričati o sukobima, prijateljstvu i sedam godina zarobljeništva. Duge godine u zatočeništvu od dvojice potpuno različitih ljudi stvorile su iskrene prijatelje, a njihova borba za ravnopravnost i pravdu iznesena je kroz jezik cabareta: pjesmu, skečeve, pripovijedanje i ples.

Cabaret, kakav afirmira ova predstava, njeguje tri elementa: komičnost, brehtijanski teatar i povijesnu priču.

Bartolomeo Vanzetti i Nicola Sacco emigrirali su početkom 20. stoljeća iz Italije u SAD, gdje su aktivno sudjelovali u radničkom pokretu. Godine 1920. organizirali su prosvjede nakon smrti talijanskoga useljenika, uhićenog pod optužbom da je upleten u niz bombaških atentata.

Uhićeni su pod optužbom za ubojstvo i, premda nije bilo dovoljno dokaza, osuđeni na smrt i smaknuti 1927., premda je još u studenom 1925. uhićen počinitelj ubojstva. Suđenje Saccu i Vanzettiju izazvalo je niz prosvjeda u SAD-u i u Europi, a za njih su se zauzimali istaknuti javni i kulturni radnici. Rehabilitirani su 1977. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.