Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera ''Vincent'' o drugima i drugačijima

26.01.2015.

17:50

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

''Vincent'', nova predstava riječkog Kazališta, o drugima i drugačijima, premijerno će biti izvedena 30. siječnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Priča je to o životu autističnog Vincenta, kojeg od rođenja, pa do pozne dobi tumači Zdenko Botić, uz još sedmero glumaca. Redateljica i autorica teksta je Olja Lozica, a dramaturg i skladatelj Botićev sin Matko

U poetskoj drami Lozica se bavi temom autizma. Kroz Vincentovu sudbinu snažno apelira na prihvaćanje različitosti i osvještavanje razlike kao bogatstva. Protagonistov ''poremećaj'', u svijetu u kojem svaki otklon od normalnosti izaziva strah i podsmijeh, okidač je za začudnu scensku biografiju ''čovjeka s greškom'' koji se smije samo kad je tužan, a tužan je cijelo vrijeme.

Najveći problem pred početak rada na predstavi predstavljalo je pitanje glavnog lika - on je na sceni od rođenja do smrti, nijemi je nositelj svih zbivanja, mora zauzeti obličje dojenčeta, mladića i umornog starca na kraju puta, rekla je Lozica. Kako su problem riješili pogledajte na pretpremijeri 29. siječnja, premijeri 30. ili reprizama 31. siječnja te 2. i 3. veljače.

Okrugli stol o autizmu bit će održan 29. siječnja u atriju HKD-a, u 18 sati, a uvodno će govoriti intendant Oliver Frljić. Bit će organizirano i predstavljanje te prigodna prodaja radova štićenika riječkog Centra za autizam. Poslušajte izjavu redateljice Lozica: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.