Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera ''Vincent'': zašto drugačije mora biti problem?

29.01.2015.

17:23

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

''Vincent'', nova predstava HNK Zajc, o drugima i drugačijima, bit će praizvedena u petak, 30. siječnja, u 19:30, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Priča je to o životu autističnog Vincenta, kojeg od rođenja, pa do pozne dobi tumači Zdenko Botić. Autorica teksta i redateljica predstave je Olja Lozica.

Muškarac i žena, igrom sudbine zatečeni 1944. godine usred Sinajske pustinje, u izbjegličkom logoru El Shatt, dobili su sina i dali mu ime Vincent. Neobično dijete smijalo se kada se nitko drugi nije smijao, nije volio gledati ljude u oči, satima je mogao sjediti na istom mjestu i zuriti u istu točku, riječi su mu bile nepoznanica…

Vincent je autističan i zbog toga se često nalazi u diskriminirajućim situacijama. Autorica i redateljica Olja Lozica opisujući Vincentovu sudbinu apelira na prihvaćanje različitosti. Tekst na dirljiv, topao, zaigran, ali i gorko-duhovit način govori o većini koja definira normalnost i sudbinama onih koji ne ulaze u zadane okvire. Nije pisan u tipičnoj dramskoj formi već ima dijelova bliskih prozi, a prati Vincenta tijekom cijelog života, stoga je postojala dvojba o izboru glumca koji će ga tumačiti.

Redateljica je pitanje razriješila viđenjem Vincenta koji, čak i kao novorođenče, izgleda kao najstarija osoba na sceni. Uloga je povjerena nedavno umirovljenom riječkom glumcu Zdenku Botiću, koji je rad na ovoj predstavi nazvao jedinstvenim i neobičnim iskustvom. Uz njega u predstavi glume Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Nika Mišković, Nikola Nedić, Damir Orlić i Tanja Smoje. Dramatizaciju i glazbu potpisuje Matko Botić, scenografiju Igor Vasiljev, kostimografiju Mario Leko, a oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić.

Poslušajte što je o projektu zabilježila Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.