Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera "Woyzeck": Zašto smo ravnodušni na zlo?!

12.01.2018.

09:49

Autor: Tatjana Sandalj

Dean Krivačić i Hana Selimović u prizoru predstave (Foto: HNK Zajc)

Dean Krivačić i Hana Selimović u prizoru predstave (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca posljednjih godina prepoznata je kao ansambl beskompromisnog pristupa temama, pa su i za prvu ovosezonsku premijeru na velikoj sceni izabrali vječno suvremeni tekst koji detektira odakle dolazi zlo i zašto smo na njega postali ravnodušni.

Očekujemo premijeru "Woyzcek" njemačkog dramatičara Georga Büchnera. Drama je nastajala između 1835. i 1837. godine, autor je preminuo prije nego ju je dovršio, a prvi put je izvedena 1913. godine. U HNK Zajcu igrala ju je Talijanska drama, a prvi put je na scenu postavlja ansambl Hrvatske drame.

U suradnji HNK Zajca, riječkog Art-kina i Goethe-instituta Kroatien, u utorak 16. siječnja u 19 sati u Art-kinu počet će projekcija filma Wernera Herzoga "Woyzcek" iz 1979. godine s Klausom Kinskim i Evom Mattes u glavnim ulogama. Poslije projekcije slijedi razgovor na temu "Woyzcek u kazalištu i na filmu" s autorskom ekipom riječke predstave.

Svevremeni tekst o liku koji u sebi nosi unaprijed zadanu krivnju, o strogo strukturiranom svijetu u kojem smo svi dio socijalnog eksperimenta, ratovima u koje nas uvlače, u konačnici - o korijenima zla i o tome zašto smo na njega postali ravnodušni, bit će prikazivan na velikoj sceni HNK Zajca od premijere 12. siječnja, do 20. siječnja.

Woyzeck je Dean Krivačić, prva partnerica mu je gošća ansambla, nagrađivana mlada glumica Hana Selimović, riječkoj publici poznata iz dva nastupa na Međunarodnom festivalu malih scena. Prvi put u riječkom HNK režira Anica Tomić, inače redateljica nagrađivane predstave "Menažerija" riječkog HKD teatra. Dramatizaciju potpisuje Jelena Kovačić.

U izvedbi sudjeluju Olivera BaljakJasmin MekićDražen MikulićAnastazija BalažBiljana TorićLeon Lučev i Nikola Nedić. Sve-prostor i sve-vrijeme u kojem igraju odredili su scenografi Anica Tomić i Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić i dizajner svjetla Deni Šesnić kojem je "Woyzcek" bio prva samostalna predstava prije četvrt stoljeća. Skladajući zvučni okvir Nenad Kovačić birao je i tradicionalne napjeve, a scenski pokret oblikovala je Mila Čuljak.

Očekujemo predstavu o muškarcu u kojoj važnu ulogu imaju žene, o čemu govore redateljica Tomić i Hana Selimović, a Dean Krivačić i dramaturginja Kovačić govore o tome zašto treba gledati Vojceka, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.