Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijere, reprize, gostovanja, probe - publika ispred i iza kulisa

20.11.2015.

20:12

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Treća subota mjeseca studenog pokreće brojne kazališne djelatnike i publiku. U Europskoj noći kazališta sudjeluje desetak zemalja, a hrvatski programi su prošle godine zabilježili 42 tisuće posjetitelja.

Europska noć kazališta osmišljena je radi promicanja profesionalnog i amaterskog kazališnog stvaralaštva, otvaranja suradnji i razmjena, kazališnih mreža dostupnih svim djelatnicima u kulturi, njegovanja postojeće kazališne publike i stvaranja nove. U Hrvatskoj je ove godine 85 institucija najavilo 125 predstava i osamdesetak pratećih programa na 78 lokacija u 42 mjesta. Svi programi dostupni su ovdje.

Riječki HNK Ivana pl. Zajca je pripremio program "Vaše kazalište vama 2", prvi je održan u okviru Festivala 130 kojim je obilježena 130. obljetnica otvorenja kazališne zgrade.

Portal Teatar.hr dodijelio je nagrade publike za postignuća u izvedbenim umjetnostima. Nagradu publike za 'Događaj sezone' osvojila je sezona HNK-a Rijeka. Nagrada za predstavu godine dodijeljena je predstavi "Kristofor Kolumbo" redatelja Renea Medvešeka, dok su izvođačima godine proglašeni glumica Jadranka Đokić i tenor Domagoj Dorotić.

Svi koji su na vrijeme preuzeli svoje propusnice od 18 sati moći će se uputiti u obilazak svih prostora Kazališta, od atrija i foajea, kroz dvorane za probe, dramsku i zborsku, do velike pozornice, a kroz koje će ih voditi glumci ansambla Hrvatske drame Tanja Smoje i Dean Krivačić.

Tijekom obilaska, u svakom će od tih prostora vidjeti program što su ga pripremili članovi svih ansambala riječkog HNK, Hrvatske i Talijanske drame, Opere i Baleta. Riječ je o odlomcima i dijelovima proba predstava čije premijere slijede do kraja siječnja: dvojezična bajka "Dugonja, Trbonja, Vidonja / Spillo, Ciccio, Falco" Hrvatske i Talijanske drame, Donizettijeva opera "Le convenienze ed inconvenienze teatrali / Kazališni običaji i neuobičajenosti" te balet "San ivanjske noći" koreografa Lea Mujića. Moći će se vidjeti i dijelovi predstava koje će uskoro biti obnovljene, kao što je treš bajka "Ljepotica i zvijer", a bit će i iznenađenja.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka u 11 sati, po cijeni od samo 10 kuna za ulaznicu, nudi mjuzikl "Pepeljuga". U 20 sati slijedi treći pop-rock koncert "Puppet bend and friends". Posebni gosti bit će Palazzo Ploech, a ulaz je slobodan.

U Kulturnom centru Kalvarija, uz obiman prateći program, u 21 sat pozivaju na premijeru cabaretske komedije Ri teatra "Autotrolej i mi 4 - The next generation". Ulaz je slobodan, uz obaveznu prethodnu rezervaciju.

U hotelu Adriatic u Opatiji, od 20 sati, Kazališna grupa Lectirum izvodi predstavu "Shirley Valentine".

Poslušajte što o ovakvim programima govori Matin Blažević iz HNK Zajca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.