Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijerno u Talijanskoj drami "Dva prevrata: Trst 1918. i Rijeka 1919."

28.12.2018.

09:39

Autor: Hrvatski Radio

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Foto: - / -

Dva povijesna događaja nakon Prvoga svjetskog rata, koja povezuju Rijeku i Trst, temelj su nove predstave Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca što se premijerno izvodi večeras u HKD-u na Sušaku. Nastala je u koprodukciji s tršćanskom kazališnom kućom.

U predstavi "I due ribaltoni: Trieste 1918 e Fiume 1919" ("Dva prevrata: Trst 1918. i Rijeka 1919.") povijesni dogođaji nakon Prvoga svjetskog rata povezuju Trst i Rijeku, a povezuju ih i glad, bolest te epidemije, ugnjetavanja, osjećaj pripadnosti prema urušenome austrougarskom carstvu.

Priča se odvija na jednom jedinom mjestu što je pružilo mogućnost da svi budu zajedno, bez političkih ili socijalnih razlika: u umobolnici u Trstu. Predstava je to na dijalektu koja kroz glazbu i tradiciju, različitosti i sličnosti, rekonstruira istovremeno i nostalgični i duhoviti krajolik, najavljuju iz HNK-a Ivana pl. Zajca.

Riječ je o koprodukciji riječke Talijanske drame i Associazione Internazionale dell’Operetta iz Trsta. Sudjeluju: Elvia Nacinovih kao Istranka, Ilaria Zanetti u ulozi tršćanske operne pjevačice Caterine Frank, Gualtiero Giorgini kao Zanetti, Maurizio Soldà kao Rodolfo Mihelić te Aleksander Ipavec kao slovenski glazbenik Dušan.

Redatelj je Maurizio Soldà, a kostime je odabrala Manuela Paladin Šabanović. Riječku premijeru predstava ima večeras, 28. prosinca u 19:30 u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.