Hrvatski radio

Radio Rijeka

Preminula je glumica Mira Furlan

22.01.2021.

08:36

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Istaknuta kazališna i filmska glumica Mira Furlan umrla je u srijedu u 66. godini života, objavljen je na njezinom Twitter profilu. Posljednje uloge na hrvatskim kazališnim pozornicama ostvarila je u HNK Ivana pl. Zajca.

Vijest o smrti objavljena je u četvrtak, a kasnije tog dana počast glumici odao je Michael Straczynski, autor znanstveno-fantastične serije Babylon 5, u kojoj je Furlan glumila.

Mira Furlan rođena je 7. rujna 1955. u Zagrebu, gdje je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste je godine postala članicom HNK-a u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga i za koje je višestruko nagrađivana.

Nastupa i na televiziji. Na filmu je počela nastupati 1982. u Kiklopu Antuna Vrdoljaka, a ubrzo je postala jednom od vodećih hrvatskih glumica, navodi Hrvatska enciklopedija. Uz kazališne i televizijske uloge, prosječno nastupa u tri do četiri filma godišnje. Značajnije uloge ostvarila je u filmovima U raljama života (R. Grlić, 1984), Otac na službenom putu (E. Kusturica, 1985), Za sreću je potrebno troje (R. Grlić, 1985), te u televizijskim dramama i serijama (Putovanje u Vučjak, 1986., Tuđinac, 1990. E. Galića).

Od kraja 1980-ih pretežno radi u Beogradu, a 1991. odlazi u SAD, gdje nastupa u kazalištu (The Hudson Guild Theatre, Los Angeles), a od 1996. i na televiziji (TV film My Antonia, TV serija Babylon 5). Bila je članica The Actors Studia.

U Hrvatsku se vratila nakon 10 godina odsustva ulogom Medeje u Euripidovoj Medeji (r: L. Udovički) u kazalištu Ulysses. Njene kolumne pisane za Feral Tribune sabrane su u knjizi "Totalna rasprodaja" (Samizdat, Bg), a njena drama "Dok nas smrt ne razdvoji" u režiji Mikija Manojlovića izvodi se u produkciji Radionice integracije u Beogradu te na uspješnim gostovanjima u Rijeci gdje je osvojila Nagradu publike za najbolju predstavu na Festivalu malih scena, zatim Zagrebu, Sarajevu.

Pjevala je na nekoliko nosača zvuka: "Mira Furlan i Orkestar Davora Slamniga", "Nevino srce" grupe Buldožer, "Trying to Forget – B5" Billa Mumyja, a producirala je i vlastiti CD "Songs From Movies That Have Never Been Made".

Na veliku kazališnu pozornicu vratila se nakon 25 godina kao Kasandra u priči Christe Wolf i redateljice Nade Kokotović 2016. godine u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Od subverzivne protagonistice ženski dominirajuće kontrakulture, preko majke i umjetnice Charlotte u Jesenjoj sonati Ingmara Bergmana u režiji Ane Tomović do Vježbanja života – drugi put u režiji Marina Blaževića u kojem je govorila o svom odnosu s Rijekom.

Za program Radio Rijeke, Mire Furlan su se prisjetili neki od protagonista Vježbanja života, glumice Zrinka Kolak Fabijan i Jelena Lopatić te redatelj Marin Blažević, poslušajte:

Zrinka, Jelena i Marin o Miri Furlan, pripremio Dražen Zima

Galerija
S ekipom iz predstave Jesenja sonata (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-
Kasnadra (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-Vježbanje života - drugi put (Foto: Nel Pavletić / Pixsell), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.