Hrvatski radio

Radio Rijeka

Preminuo Alojz Usenik, dugogodišnji inspicijent riječkoga kazališta

13.07.2016.

16:05

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Preminuo je dugogodišnji inspicijent HNK-a Ivana pl. Zajca Alojz Usenik. Zaposlenici kazališta pamte ga kao "dobrog duha", a osim inspicijentskoga posla, pojavljivao se i kao glumac manjih uloga. Posljednji ispraćaj bit će u petak u podne na Kozali.

O Alojzu Useniku snimljen je 2013. dokumentarni film Lojzov teatar. Istoimeno ljetno kazalište na otvorenom, mali amfiteatar okružen prirodom, otvoren je tada u njegovoj rodnoj Krvavoj Peči.

"U utorak, 12. srpnja 2016. napustio nas je zauvijek naš Alojz Usenik, dugogodišnji inspicijent HNK Ivana pl. Zajca, koji se kao iskusan kazalištarac, ali i pravi, pasionirani zaljubljenik u kazalište nerijetko pojavljivao i na pozornici", javljaju iz riječkoga kazališta.

Rođen je 1932. godine u malom mjestu Krvava Peč u Sloveniji. Pohađao je gimnaziju i Stični te vrtlarsku školu u Celju. Radio je kao nastavnik u talijanskoj vrtlarskoj školi u Kopru, a istovremeno je vodio folklorne skupine u Kopru, Divači, Ilirskoj Bistrici i drugim slovenskim mjestima. Kao vanjski suradnik radio je u Gledališču Slovenskog primorja u Kopru.

Ondje je, nakon audicije, dobio i svoju prvu pravu kazališnu ulogu - igrao je suca te bio inspicijent u predstavi Cankarevog Kralja Betajnove. Napustio je nastavnički posao i zaposlio se u koparskom kazalištu gdje kao inspicijent, ekonom, rekviziter i glumac radi sve do zatvaranja 1957. Kratko je potom radio kao inspicijent u Puli.

Osim kao inspicijent, Alojz Usenik radio je u riječkome HNK-u i na kazališnim daskama - kao glumac brojnih malih uloga. Neke predstave u kojima je glumio su Selo Stepančikovo, Lepeza ili žventula, Svečana večera u pogrebnom poduzeću, Revizor, Posjet stare dame, Duhi, Komšiluk naglavačke, Zločin i kazna...

U riječko kazalište Usenik dolazi početkom 1958. Vrlo brzo dokazao se kao iznimno vrijedan i iskusan inspicijent. Zbog svjega bogatoga kazališnog iskustva rado je pomagao kolegama i vrlo brzo postao omiljen, a vremenom i pravi "dobri duh" riječkoga Kazališta. U Slovenskom domu Bazovica u Rijeci, u kojem ostaje aktivan gotovo do kraja života, vodio je Dramsko-recitatorsku sekciju.

Većinu života proveo je u Rijeci i u riječkom HNK-u, gdje je radio do umirovljenja 1992. godine. Nakon toga bio je stalan posjetitelj, sve dok mu je zdravlje to dopuštalo - do početka ove godine. Pred riječkom publikom pojavio se prije manje od godine - u proteklome listopadu, u okviru posebnoga programa za 130. obljetnicu otvorenja kazališne zgrade. Prisjećajući se rada u teatru i pričajući brojne anegdote nasmijao je i dirnuo riječku publiku.

Posljednji ispraćaj Alojza Usenika bit će u petak 15. srpnja u 12 sati na groblju Kozala.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.