Hrvatski radio

Radio Rijeka

Preminuo Mirko Čagljević

15.07.2013.

15:00

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istaknuti solist Opere HNK Ivana pl Zajca, bariton Mirko Čagljević preminuo je u rodnom Vukovaru u 66. godini života. Brojnim je ulogama, što ih je tijekom gotovo trideset godina ostvarivao na riječkoj kazališnoj pozornici obilježio opernu scenu i glazbeni život Rijeke.

Mirko Čagljević rođen je u Vukovaru 1947. godine. Pjevanje je usavršavao kod primadone Božice Miller-Sitarić te svjetski poznate mezzosopranistice, Kammersängerin Biserke Cvejić. Karijeru je počeo u Osijeku kao zborist, pa solist HNK od 1974. do 1983. Te je godine prešao u riječki HNK Ivana pl. Zajca na čijim je daskama debitirao ulogom Dr. Falkea u Straussovu Šišmišu. Zanimljivo da je sa Šišmišom osječkog HNK prvi put gostovao u Rijeci nešto ranije.

Osim u Rijeci i Osijeku, nastupao je u opernim kućama Zagreba, Splita, Ljubljane, Maribora; ljetnim festivalima u Ljubljani, Puli, Opatiji, Rijeci, Krku te brojnim koncertima. Među brojnim ulogama što ih je ostvario u Operi riječkog HNK Ivana pl. Zajca izdvajaju se: Germont u Verdijevoj Traviati, Silvio u Leoncavallovim Pagliaccima, Figaro u Rossinijevom Seviljskom brijaču, naslovna uloga u Verdijevom Rigolettu i u Zajčevu Nikoli Šubiću Zrinjskom... Posljednju je ostvario ulogu Gostioničara u Manon Lescaut Giacoma Puccinija premijerno izvedenoj u ožujku prošle godine neposredno prije umirovljenja.

Riječki operni solist raspjevana, ugodna baritona i dobre glume, baršunasti bariton, očaravajuće svježine i dikcije..., bogatog glasa koji zvoni, pun dramskog naboja, vrlo ugodnog timbra i uz to izvanredno pokretljiv u svim visinama, kako ga je kritika ocijenjivala, ostat će upamćen kao marljiv i strpljiv pjevač te kolega i čovjek iznimnih ljudskih odlika.

Pogreb Mirka Čagljevića bit će u srijedu, 17. srpnja u 14 sati u Vukovaru. Komemoracija će biti održana u foyeru HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak, 18. srpnja u 11 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.