Hrvatski radio

Radio Rijeka

20:56 / 28.02.2020.

Autor: HRT

Preminuo pijanist i skladatelj Roberto Haller

Roberto Haller (Foto: Wikipedia)

Roberto Haller (Foto: Wikipedia)

Foto: - / -

Roberto Haller, riječki pijanist i skladatelj, napustio nas je danas u 55. godini života. Završio je Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci u klasi prof. Nine Kovačić te diplomirao kao pijanist na Državnome glazbenom konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu u klasi prof. Lorenza Baldinija.

Već od završetka školovanja Robert Haller umjetnički djeluje u prvom redu kao pijanist, a također nastupa na čembalu i orguljama te se bavi i komponiranjem. Bio je stalni član komornih ansambala Riječki klavirski duo, Vox caelestis, Collegium musicum fluminense i Riječki komorni orkestar, s kojima je snimio nekoliko nosača zvuka, i za koje je često i skladao, dobivajući brojna priznanja i nagrade.

Bio je i korepetitor solista i zbora HNK Ivana pl. Zajca te vodio operni zbor. Uz brojne nastupe u našoj zemlji i inozemstvu, bavio se i pedagoškim radom, predajući klavir u Centro studi di musica classica u Zajednici Talijana u Rijeci. Vodio je mješoviti pjevački zbor Fratellanza i zbor mladih Schola Cantorum iz Rijeke.

Sa suprugom sopranisticom Ingrid Haller nastupao je kao Duo Haller, a zajedno su vodili i Glazbenu agenciju Haller. Izuzetno nadareni glazbenik preminuo je nakon duge i teške bolesti. Od maestra Hallera opraštamo se uz izvedbu Milhaudova "Scaramouchea" Riječkoga klavirskog dua, u kojem je nastupao uz pijanisticu Ninu Kovačić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.