Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prepoznavanje odsustva u Lipi uz premijeru: "Danas je jučer od sutra"

19.09.2020.

16:30

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Karlo Čargonja

Foto: Karlo Čargonja

Foto: - / -

Premijera predstave "Danas je jučer od sutra" i izložba koja dokumentira rad na predstavi su ovogodišnje izdanje programa "Prepoznavanje odsustva" koji se četvrtu godinu odvija u organizaciji Memorijalnog centra Lipa pamti i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja iz Rijeke.

Četvrta je godina programa "Prepoznavanje odsustva" posvećenog sjećanju na 269 Lipljana stradalih u 2. svjetskom ratu, trajnom ukazivanju na razorne posljedice rata i nepoštivanja temeljnih ljudskih prava. Ove godine on je i dio kojim PPMHP sudjeluje u projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Premijera predstave je 19. rujna u 18:30 sati, a repriza 20. rujna u 18:30 sati. Ulaz na izvedbe je slobodan, no broj posjetitelja je ograničen pa se mole posjetitelje da svoj dolazak najave mailom na lipapamti(at)ppmhp.hr ili telefonom na 091 4440142.

Program predstavlja umjetnike različitih disciplina koji teškoj povijesti Lipe prilaze uvijek na drugačiji način, stvarajući nove vrijednosti i značenja i to u prostoru mjesta Lipa, izvan zidova Memorijalnog centra Lipa pamti. Prvi put ove godine program je ušao u područje izvedbenih umjetnost i fokus usmjerio na promišljanje tijela u predstavi rađenoj na specifičnoj lokaciji.

Materijalno i nematerijalno nasljeđe Lipe uvijek je poticajan okvir za umjetničko istraživanje, analizu i stvaranje umjetničkog sadržaja, a ovoga puta su Lipa i Lipljani narativna potka predstave "Danas je jučer od sutra". Njen scenarij, zvučna slika i scenografija; pozornica i kulisa; izvođači i publika/svjedoci. 

Koreografija/izvedba: Tina PerićTereza KorošecSanda Hunjak, Kristina ŽuvelaTajči ČekadaNika KrajnovićŽeljka RupčićMorena Scotti Andrić i Tihana Naglić; autori glazbe: Enver Krivac i Endi Oblak; kostimografkinja: Tajči Čekada.

Producenti predstave su Umjetnička organizacija Kabinet i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, a autorica Ivana Kalc naglasila je da je: "izvedba usmjerena ka promišljanju tijela kao interdisciplinarnog 'medija' kojeg odlikuju neiscrpne mogućnosti povezivanja osjetilnih doživljaja s procesima istraživanja, stvaranja, izvedbe, ali i komemoriranja."

"Kreirana specifičnom tehnikom rada Viewpoints, predstava se većim dijelom temelji na improvizaciji. Pokreti nastaju kao spontane i intuitivne reakcije plesačica na manifestacije drugih tijela ili pojava u vremenu i prostoru. Sve što je u dosegu njihovih osjetila, sve što mogu vidjeti, čuti i opipati, postaje tijelom plesne izvedbe", tumači Kalc.

Karlo Čargonja pripremio je popratnu izložbu koja će se moći razgledati do 15. studenog u Memorijalnom centru Lipa pamti, a dokumentira rad na predstavi fotografijama, video materijalima te zapisima nastalim tijekom proba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.