Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prestižna Diploma "Milka Trnina" riječkoj Operi za "Tristana i Izoldu"!

02.06.2021.

14:15

Autor: HRT - Radio Rijeka

Maida Hundeling, Lars Cleveman, Robert Kolar, Luka Ortar, Marko Fortunato, Ivana Srbljan (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc)

Maida Hundeling, Lars Cleveman, Robert Kolar, Luka Ortar, Marko Fortunato, Ivana Srbljan (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc)

Foto: - / -

Prestižna Diploma "Milka Trnina" za 2020. godinu, najveće strukovno priznanje za glazbu u Hrvatskoj, pripala je ansamblu Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca za izvedbu opere "Tristan i Izolda" Richarda Wagnera.

Diploma je uručena intendantu Marinu Blaževiću, a na svečanoj su dodjeli u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt bile su i solistice, sopranistica Maida Hundeling i mezzosopranistica Ivana Srbljan.

"Tijekom proteklih godina riječka Opera redovito je izvodila ne samo standardni talijanski operni repertoar, već i neka od najznačajnijih djela njemačkog, francuskog, baroknog, kao i suvremenog opernog repertoara, no 'Tristan i Izolda' predstavljaju jednu razinu više i najznačajnije je ostvarenje riječke Opere u posljednjem periodu", stoji u obrazloženju stručne komisije.

"Osim visokih ocjena kritike, osobito je značajno i pohvalno što su sve uloge - osim dviju naslovnih, prvenstveno zbog iznimno raritetnih glasova koji se traže za iste – tumačili upravo članovi solističkog ansambla riječke Opere, redom: Ivana Srbljan, Robert Kolar, Luka Ortar, Marko Fortunato, Dario Bercich i Aljaž Farasin. Također, treba napomenuti kako je uz glavnu ulogu Tristana (koju je tumačio Lars Cleveman), ulogu Izolde pjevala Maida Hundeling, odnedavno i sama počasna članica ansambla riječke Opere. Posebno valja istaknuti i Riječki simfonijski orkestar (koncertni majstor: Romeo Drucker) koji je bio važna karika u izvedbi ove iznimno kompleksne i delikatne orkestralne partiture, kao i članove zbora Opere koji su sudjelovali u izvedbi", navedeno je u obrazloženju koje završava sljedećim zaključkom:

"'Tristan i Izolda', kao seminalno djelo operne literature i djelo koje je potreslo same temelje klasične glazbene tradicije, s razlogom je rijetkost na programima hrvatskih opernih kuća. Zbog toga što svako postavljanje ovakvoga djela na pozornicu predstavlja istinski podvig, kao i zbog iznimnosti izvedbe koja je bila na najvišoj međunarodnoj razini, stručna komisija je jednoglasno odlučila dodijeliti Diplomu 'Milka Trnina' upravo ovoj predstavi i upravo ovom ansamblu."

Podsjetimo, povijesna prva Wagnerova opera u vlastitoj produkciji te istodobno jedna od najznačajnijih predstava u programu Rijeka 2020 EPK, "Tristan i Izolda", u režiji legendarne američke redateljice Anne Bogart, a pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa, u riječkom je HNK premijerno izvedena 22. veljače 2020.

Nakon oduševljenja publike i najviših ocjena kritike, prestižno priznanje kruna je dosadašnjih uspjeha prvog riječkog Wagnera, ali i riječke Opere uopće u posljednje vrijeme.

Tijekom proteklih pet godina riječka Opera jedina u u Hrvatskoj redovitio izvodi ne samo standardni talijanski repertoar nego i neka od najznačajnijih djela njemačkog (uz "Tristana i Izoldu" tu je i "Elektra", a uskoro "Erwartung", "Saloma"), francuskog (pored "Carmen" tu su i "Werther" i "Romeo et Juliette") te baroknog repertoara ("Julije Cezar u Egiptu", "Didona i Eneja") te praizvedbe suvremenih djela "Klotho" i "ReCallas" (fragmenti), kao i upravo praizvedenu "Operu po Kamovu" koju je za riječku Operu skladao Zoran Juranić.

Nagrada i Diploma koje nose ime znamenite hrvatske operne umjetnice Milke Trnine najveća su strukovna priznanja za glazbu u Hrvatskoj. Dodjeljuje ih Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, koje ih je i ustanovilo 1957. godine za posebno uspješne i zapažene umjetničke nastupe u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini.  Dok se Nagrada dodjeljuje za pojedinačna umjetnička glazbena ostvarenja, Diploma "Milka Trnina" dodjeljuje se komornim, vokalnim, orkestralnim ili glazbeno-scenskim ansamblima.

"Tristan i Izolda", romantična glazbena tragedija u tri čina o uzvišenoj ljubavi i smrti, ostaje na programu riječke Opere i u sljedećoj sezoni, kao jedina Wagnerova opera na pozornicama hrvatskih opernih kuća, priopćeno je iz HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.