Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pretpremijera "Super GORAN!": Kotar teatar želi biti angažirano kazalište

29.11.2022.

15:24

Autor: Nenad Lučić

S rada na predstavi o Super GORANU

S rada na predstavi o Super GORANU

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Umjetnička udruga Kotar teatar već dulje od jednog desetljeća, organizacijom kazališnih gostovanja, u Gorskom kotaru promovira scensku umjetnost, a nisu zanemarili ni vlastitu produkciju. Pretpremijera predstave "Super GORAN!" u utorak realizirana je u suradnji sa Srednjom školom Delnice i najavljuje kakav stvaralački koncept u budućnosti želi njegovati Kotar teatar. 

"Super GORAN!" je šesta u nizu predstava iz vlastite produkcije Kotar teatra, a s njome je, kako kaže umjetnički voditelj Matija Kezele, udruga preciznije definirala svoj scenski potpis. 


Već činjenica da se djelo izvedbeno temelji na sudjelovanju publike, govori da Kotar teatar želi njegovati koncept angažiranog kazališta. U predstavi "Super GORAN!" to čini na način da, aktualizacijom starog goranskog mita o narodnom junaku Petru Klepcu, progovara o žarišnim, ponajprije demografskim problemima Gorskog kotara. 


Rad na predstavi potaknut je suradnjom sa Srednjom školom Delnice pri organizaciji ljetos održanog okruglog stola o životu u Gorskom kotaru. Srednjoškolci su i jezgra volontera koji pomažu Kotar teatru tijekom realizacije niza projekata, pa i glazbu za predstavu "Super GORAN!" potpisuje učenik Mihael Šepelj


Dakako, nakon srednjoškolaca, predstavu će uskoro moći vidjeti i građanstvo, a želja je, bude li moguće, organizirati i gostovanja u Hrvatskoj i Sloveniji, jer mnogo je krajeva, ističe Kezele, koji dijele goransku sudbinu i probleme.


Bude li novca i drugih oblika potpore, Kotar teatar želi nastaviti scenska istraživanja starih goranskih mitova, te kroz te priče progovoriti i o aktualnom trenutku Gorskog kotara. Poslušajte razgovor:

O predstavi "Super GORAN!" i budućnosti Kotar teatra

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.