Hrvatski radio

Radio Rijeka

Približiti operno pjevanje i pokazati prekrasnu prirodu Gorskog kotara

24.07.2016.

12:32

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prošle godine pokrenuti, a ove godine nastavljeni projekt „Opera na jezeru“ svojim je 2. po redu izdanjem sinoć ponudio osebujan koncertni doživljaj u prirodnom ambijentu Gorskog kotara. Koncert na plutajućoj splavi Lokvarskog jezera jedinstvenim su ocijenili i izvođači Olga i Bojan Šober.

Odaziv brojnih gledatelja na 2. izdanje „Opere na jezeru“ je, kao i lani, potvrdio organizacijsku procjenu sopranistice Goranke Tuhtan da u ljetnoj ponudi Gorskog kotara ima mjesta i za sadržaje klasične glazbe, jer kako kaže uz more još i možemo govoriti o nekim takvim koncertima, no uz jezero on predstavlja posebnost. Ovim projektom ne želimo posjetiteljima približiti samo operno pjevanje, nego i pokazati prekrasnu prirodu koji ima cijeli Gorski kotar, dodala je Goranka Tuhtan.  

Uz suprugu Olgu, bogato iskustvo gostovanja na pozornicama diljem svijeta ima operni bariton Bojan Šober, no okruženje goranskog jezera i šume i za njega je poseban doživljaj.

Pjevali smo supruga Olga i ja i u Norveškoj na vikinškim brodovima te u najvećim svjetskim dvoranama, ali ovo je poseban izazov. Najbolje to iskazujem u prologu svoje arije o čarobnoj šumi punoj legendi. Osjećate to dok pjevate, rekao je Šober.

A da mjesta za glazbena događanja treba tražiti na prirodnim lokacijama kakve nudi Gorski kotar, tvrdi i harfistica Marija Mlinar. 

U prirodi je čovjek bliži sebi, jer u njoj počiva istinski život. U prirodi drugačije zvuči i glazba te zato uvijek ima snažniju moć. To su koncerti koji uvijek imaju neku drugu dimenziju, objasnila je Marija Mlinar.

Sinoćnji koncert klasične glazbe predstavlja i još jedan korak u posljednjih godina sve naglašenijim nastojanjima da se uvođenjem dodatnih sadržaja i poboljšanjem infrastrukture privuče što više posjetitelja na Lokvarko jezero.

Javlja Nenad Lučić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.