Hrvatski radio

Radio Rijeka

Priča o riječkoj industrijskoj baštini ispričana cvijećem

27.07.2015.

15:18

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jeste li primijetili da su cvjetne gredice u Rijeci ovoga ljeta dizajnirane na temu riječke industrijske baštine?

Nakon riječke secesija koja je bila tema cvjetnog oblikovanja Rijeke na proljeće prošle godine KD Čistoća ovog ljeta nastavilo je cvijećem asocirati bogato riječko kulturno naslijeđe.

Industrijsko naslijeđe grada Rijeke nedavno je objedinjeno i digitalizirano u sklopu projekta čiji je nositelj Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, u obliku platforme za unos podataka o kulturnoj baštini grada Rijeke. Istraživanjem te stranice i konturnih linija pojedinih elemenata riječke industrijske baštine, osmišljen je motiv ljetnih gredica 2015. Snažne i jasne linije koje su nositelji industrijskog naslijeđa izvrsna su konceptualna osnova za dizajn neobičnih i upečatljivih cvjetnih partera. Izraženi kontrasti i dinamične linije izvedene cvjetnim plohama stvaraju intenzivni utisak na prolaznike.

Iz Čistoće podsjećaju da neke vrste cvijeća pate na ljetnim vrućinama, pa begonije i cinerarije tek možemo očekivati u punom sjaju kad padnu temperature. Za razliku od njih, zelenim i crvenim batatima te margaritama ovakva klima izrazito odgovara, što se vidi po bujnom rastu i kondiciji biljaka.

Kako su oblikovane gredice inspirirane industrijskom baštinom možete vidjeti u zanimljivoj knjižici koja je dostupna ovdje. Dok ne stignete u razgledavanje po gradu pogledajte fotografije u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.