Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Priče plavog horizonta" - izložba o 75 godina Jugolinije

23.05.2022.

13:49

Autor: Josip Krmpotić

Motorni brod Skopje, izgrađen u riječkom brodogradilištu 3. maj

Motorni brod Skopje, izgrađen u riječkom brodogradilištu 3. maj

Foto: - / Hrvatska tehnička enciklopedija

Među naše četiri velike brodarske tvrtke 1947. godine bila je i poznata Jugolinija. Dvije godine kasnije u 3. maju izgrađena je prva Jugolinijina novogradnja, brod "Zagreb", a posljednji brod "Croatia express" izgrađen je 1993. godine u Puli.

Plovilo se tada na čak 11 liniija po svim morima svijeta, a 90-ih se sve promijenilo kada je nastala nova tvrtka "Croatia Line".


Sve to, i puno više doznat ćete ako sutra, 24. svibnja u 19 sati budete u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka na otvorenju izložbe Nikše Mendeša naziva "Priče plavog horizonta- Jugolinija 75 godina". 


Kroz osam cjelina autor je ispričao priču o suživotu mora, grada i ljudi koji su od mora i za more živjeli te priču o gradu koji teče prenosili preko svjetskih mora i oceana. 


Ako propustite otvorenje, izložba ostaje otvorena do 9. listopada. Poslušajte emisiju:

emisija Leksikon

Galerija
"Nikada vas nećemo zaboraviti", Foto: Josip Krmpotić/Radio Rijeka
Maketa broda Jugolinije, Foto: Josip Krmpotić/Radio Rijeka-, Foto: Josip Krmpotić/Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Leksikon

Ne stane nam sve u informativne emisije dana, pa zato u Leksikonu svakog dana između 17 i 18 sati emitiramo nekoliko razgovora ili reportaža o aktualnim događajima u našem kraju. Između njih - dobra glazba!

Poslušajte u Slušaonici