Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prije Riječkih ljetnih noći, "Turbofolk" premijerno na festivalu u Poznańu

14.06.2017.

14:00

Autor: T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obnovljenu najizvođeniju i višestruko nagrađivanu predstavu riječkog HNK Ivana pl. Zajca „Turbofolk“, autorski projekt Olivera Frljića, ostvaren u produkciji Hrvatske drame, prva će vidjeti publika Međunarodnoga kazališnog festivala Malta u poljskom Poznańu, javljaju iz HNK Zajca.

Na jednom od najvažnijih umjetničkih festivala srednje i istočne Europe obnovljeni "Turbofolk" bit će izveden 23. i 24. lipnja, dok će ga "matična" riječka publika vidjeti 6. i 7. srpnja ispred zgrade HNK Zajca, u sklopu Riječkih ljetnih noći.

"Turbofolk" je od svoje premijere 2008. godine polučio uspjehe na mnogim inozemnim i domaćim festivalima poput budimpeštanskog Spring Festivala, bečkog  Wiener Festwochen, festivala „Beyond belonging“ u Berlinu, Sterijinog pozorja u Novom Sadu, Gavellinih večeri u Zagrebu, Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, Marulićevih dana u Splitu ili Međunarodnog festivala Slovenskog mladinskog gledališča u Ljubljani.

Predstava progovara o fenomenu narodnjačke glazbe i njezinim popratnim efektima. Preko melodija na mobilnim telefonima, kroz životni stil novih društvenih elita, do narodnjačkih klubova koji sve više sudjeluju u kreiranju identiteta jedne nove generacije, turbofolk je u našoj sredini itekako prisutan i nezaustavljivo ulazi u sve društvene pore.

U svom obnovljenom izdanju pod naslovom "Turbofolk - RI-loudid", predstava će igrati s novim glumačkim sastavom, aktualizirana za vrijeme u kojem ponovno izlazi na scenu, a s podnaslovom "Ovo je predstava o Robertu Franku i Hrvoju Buriću". 

Glumački ansambl čine "turbo-veterani" Olivera Baljak, Dražen Mikulić, Jasmin Mekić, Rosanna Bubola, te "turbo-debitanti" Marija Tadić, Nikola Nedić, Dean Krivačić, Tena A. Torjanac i Giuseppe Nicodemo.

Uz režiju, Oliver Frljić potpisuje i izbor glazbe te scenografiju, zajedno s Borutom Šeparovićem, dramaturgom predstave koja je zabranjena mlađima od 18 godina, priopćili su iz Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.