Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pripreme za sezonu: uređuju se Vrtovi lunjskih maslina

21.01.2015.

21:21

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vrtovima lunjskih maslina na Lunu na otoku Pagu zaposlenici Maslinarske zadruge započeli su radove na održavanju maslinika.

Obnovili su oko 150 metara suhozida, od toga 30 metara u neposrednoj blizini jedne od najstarijih maslina. Prokrčeno je i uređeno oko 400 metara prilaznog puta, a u sklopu toga i stotinjak metara puta do najstarije masline, čiju je starost Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu procijenio na dvije tisuće godina.

Do najstarije se masline sada može doći i elektrovozilom, što ranije nije bilo moguće. Osim suhozida, očišćena su i uređena dva pojilišta za ovce. U masliniku su poduzete i sve potrebne agrotehničke mjere kako bi se dobilo ulje visoke kvalitete -  obavljena je gnojidba i zimsko špricanje, a teku i pripreme za proljetnu rezidbu i zaštitu protiv štetnika.

"Nažalost, kao i svugdje na Mediteranu, ulja ove godine gotovo da i nema, a iduće godine nadamo se boljem urodu", kaže Želimir Badurina, upravitelj Maslinarske zadruge Lun. Zadruga brine o masliniku pa tako četvorica njenih djelatnika sustavno rade na terenu, a sve se odvija u skladu s ambijentom i održivim razvojem.

Lunjski maslinici zaštićeni su u kategoriji značajnog krajobraza i određeni kao Natura 2000 područje, odnosno postali su dio ekološke mreže zaštićenih područja Europske unije. Započeti radovi trebali bi biti okončani za dvadesetak dana, kaže Badurina, a prvi se turisti očekuju za Uskrs.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.