Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prirodoslovni muzej novo nacionalno središte Međunarodnog savjeta za muzeje

01.12.2017.

14:37

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sjedište ICOM-a, Hrvatskoga nacionalnog komiteta Međunarodnog savjeta za muzeje, od danas ima sjedište u Rijeci, u Prirodoslovnom muzeju. Mreža okuplja više od 37 tisuća muzejskih profesionalaca iz 141 države svijeta, a iz Hrvatske njih oko 150.

"Kao nacionalni komitet, želimo pružiti podršku gradu Rijeci i svemu što će se dešavati vezano uz Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine", tumači razlog preseljenja u Rijeku predsjednik ICOM-a Hrvatske Darko Babić. "Nacionalni komitet ne pripada nijednom gradu posebno, nego pripadamo svima zajedno, odnosno, u ovom slučaju, udružili smo snage da pomognemo Rijeci", kaže Babić.

Što će ICOM, koji okuplja 30 međunarodnih i 191 nacionalni komitet, značiti za Primorsko goransku županiju i Rijeku? "U ovome kraju, koji je oslonjen na međunarodne goste i međunarodnu suradnju, muzejske kuće koje nisu internacionalne nemaju smisla, tako da očekujem da smo dobili jakog i važnog partnera koji će nam pomoći u daljnjem razvoju ustanova", rekao je županijski pročelnik za kulturu Valerij Jurešić.

Riječki Prirodoslovni muzej bit će sjedište ICOM-a, što će muzeju olakšati posao i rad. "Veseli nas da ćemo mi biti sjedište ICOM-a, s obzirom na značaj i svu tu količinu znanja koja je okupljena u ICOM-u", istaknula je ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina.

Već danas je u Prirodoslovnome muzeju predsjednik ICOM-a Europe Luis Raposo, portugalski arheolog, održao predavanje o budućnosti europskih muzeja - što od muzeja očekuju posjetitelji, a što muzealci. Govorio je i o tome zašto nas u muzejima dočekuje "arhitekturalna šizofrenija", odnosno muzeji koji izvana izgledaju fantastično, dok je njihova unutrašnjost gotovo prazna, a osvrnuo se i na to što je 2018. godina proglašena Europskom godinom kulturne baštine.

Sljedeće godine riječki i hrvatski muzelaci očekuju gostovanja stručnjaka iz Europe i svijeta, na mnogobrojnim radionicama na kojima će biti definirani nacionalni standardi i preporuke za definiranje poslova, zanimanja i zvanja u muzejskoj struci - što je osobito aktualno u vrijeme donošenja novog Zakona o muzejima. Planirani su i programi kojima će se pokušati bolje povezati kreativne muzeje, kao i programe razvoja publike. Javlja Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.