Hrvatski radio

Radio Rijeka

Program "Liburnia uplovljava" na Restartovoj platformi

19.05.2020.

13:04

Autor: Hina

S jednog od ranijih LFF-a (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

S jednog od ranijih LFF-a (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Pobjednički filmovi Liburnia Film Festivala (LFF) prikazuju se od utorka u sklopu programa "Liburnia uplovljava" na Restartovoj platformi volimdokumentarce.net, kao uvertira u novo izdanje festivala koji će biti održano od 23. do 28. kolovoza u Opatiji.

Program "Liburnia uplovljava" donosi šest filmova nagrađenih 2018. i 2019. na najstarijem festivalu dokumenatrnog filma u Hrvatskoj, priopćili su iz Restarta.

Kroz selekciju nagrađenih filmova program daje pregled domaće recentne dokumentarne produkcije, a uključuje prošlogodišnji domaći doku-hit "Na vodi", nagrađenog na Liburniji za najbolju režiju (Goran Dević) i dizajn zvuka (Martin Semenčić), u kojem redatelj prateći rijeku koja teče središtem njegova rodnog Siska gradi portret nekadašnjeg industrijskog grada u čiju su noviju povijest duboko upisani društveni konflikti tranzicije.

Film "Pusti Dobre, pusti" na platformi volimdokumentarce.net besplatan je na tjedan dana, do ponoći 26. svibnja, dok su ostali filmovi dostupni uz popust.

Tu je i dobitnik nagrade publike LFF-a "Pusti Dobre, pusti" mediteranska komedija Vlatke Vorkapić o brodu vodonoscu i njegovom čangrizavom kapetanu koji se osim stalne borbe s birokracijom i bahatim turistima suočava s novim izazovom, otkad mu se na brodu pridružio mladi nećak - onim generacijskim.

"Mačka je uvijek ženska" film je kojim su autorice Martina Meštrović i Tanja Vujasinović odale hommage svojoj profesorici na Akademiji likovnih umjetnosti, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica Mariji Ujević Galetović, a na LFF-u je dobio posebno priznanje žirija.

Opservacijski dokumentarac "Susjedi" dokumentarističkog veterana Tomislava Žaje, nagrađen na LFF-u za fotografiju, prati štićenike Doma za psihički oboljele osobe u Osijeku čiji je ravnatelj pokrenuo proces zatvaranja doma i uključivanja njegovih stanara u zajednicu.

Među dokumetarcima odabranim za program "Liburnija uplovljava" su i dva kratka filma dokumentarista i novinara Elvisa Lenića "Pluf!", dobitnik nagrade za najbolji regionalnifilm i "Meso", dobitnik nagrada za najbolji film, najbolji regionalni film i najbolji zvuk.

Liburnia Film Festival, najstariji festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj, održava se od 23. do 28. kolovoza u Opatiji. Svake godine u programu LFF-a prikaže se tridesetak hrvatskih dokumentaraca, a njih dvadesetak (kratkog i dugog metra) natječe se za sedam festivalskih nagrada. Natječaj za prijavu filmova za ovogodišnje izdanje je u tijeku i traje do petka 22. svibnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.