Hrvatski radio

Radio Rijeka

Projekt Biblioteka 0 Općenito predstavljen u riječkom MMSU

19.01.2023.

Zadnja izmjena 08:05

Autor: Hina

Biblioteka 0

Biblioteka 0

Foto: - / MMSU Rijeka

Projekt umjetnice Ane Hušman i niza suradnika pod nazivom Biblioteka 0 Općenito predstavljen je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Umjetnica Ana Hušman pokrenula je projekt u suradnji s dizajnericom Anom Labudović, umjetnikom Markom Tadićem, kustosicom Ivanom Meštrov i arhitekticom Dubravkom Sekulić.


Naslov je preuzet od skupine 0 UDK, klasifikacijskog sistema koji obuhvaća opće ljudsko znanje, a projekt je usmjeren prijevodu i široj distribuciji teorijskih misli o društvu, umjetnosti i kulturi, koje se kritički pozicioniraju prema diktatu neoliberalne svakodnevnice.


U razdoblju od 2020. do 2022. objavljeno je devet eseja, svaki u nakladi od 300 primjeraka. To su "Knjižnica kao infrastruktura" Shannon Mattern, "U obranu loše slike" Hito Steyerl, "Slušanje: relacijsko tijelo" Brandona Labellea, "Ženska prava na okoliš: MANIFEST" Leslie Kanes Weisman, "Geontologije: koncept i njegovi teritoriji" Elizabeth A. Povinelli, "Život i smrt u antropocenu: kratka povijest plastike" Heather Davis, "Doba lapis lazulija" Michaela Taussiga, "Pogled s prozora" Henrija Lefebvrea i "Zašto gledati životinje?" Johna Bergera.


Izdanje svakog eseja pratilo je javno čitanje. Tiskani su u formi džepnih knjižica, dvobojno u riječkom studiju RISO i prijatelji, s ilustracijama Marka Tadića.


Projekt se realizira u suradnji Art radionice Lazareti, Galerije Prozori i Studija Pangolin, a podržavaju ga Ministarstvo kulture i medija te Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.


Biblioteka 0 Općenito dio je šireg projekta "Pustijerna". Biblioteka je osmišljena kao heterogena osnova za istraživanje, nagađanje, razvoj različitih metoda pristupa, razmjenu ideja i dijalog u okviru projekta. Poput radnog stola za prekrajanje i promišljanje, ona nastaje organički i proizlazi iz radnog procesa i istraživanja u više lica, ističu autori.


Hušman, Meštrov, Sekulić, Tadić i Labudović surađuju na projektu "Pustijerna", nazvanom po arheološkom lokalitetu u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika, istražujući transformaciju javnog i stambenog prostora grada kroz vizure i figure onih za koje grad nije mišljen.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.