Hrvatski radio

Radio Rijeka

Projekt Priče iza gradova - zapišite priče o Rijeci

06.04.2020.

17:46

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Prostor Plus

Foto: Prostor Plus

Foto: - / -

Stories Behind Cities, odnosno Priče iza gradova, je međunarodni projekt triju Europskih prijestolnica kulture: Rijeci, Novom Sadu i Temišvaru. Imate li neispričanu priču o Rijeci javite se Prostoru Plus.

"Grad nije grad bez ljudi u čijim uspomenama živi", stoji u pozivu da se pridružite projektu zapisujući svoje priče koji je stigao iz Prostora Plus.

Hrvatska, Srbija i Rumunjska, zemlje iz kojih su gradovi koji sudjeluju u projektu, dijele povijest obilježenu konfliktima, promjenama granica i režima. Cilj projekta je uspostaviti nove narative da bi gradove i zemlje odmaknuli od negativnih stereotipa, otkriti neispričane priče koje će oblikovati nove narative. 

"Priče, narativi i pripovijedanje zauzimaju središnje mjesto u svim kulturama. Priče nam pomažu predočiti i shvatiti vlastitu povijest, zajednicu, generacije, kao i usmenu predaju i njenu važnost za očuvanje naslijeđa. Priče oblikuju sliku drugih naroda o nama, ali i to kako vidimo sami sebe", piše u pozivu Prostora Plus.

U potrazi su za najrazličitijim pričama, a to znači da svatko može pridonijeti. Mogu to biti priče o povijesnim ličnostima i zanimljivim ljudima iz prošlosti Rijeke, priče o povijesnim događajima koji su se odigrali na području Rijeke, priče o riječkim građevinama i priče o nekadašnjem životu Rijeke, njenim običajima, vjerovanjima, mitovima i legendama o Rijeci i njenoj okolici.

Priču možete podijeliti na platformi projekta Priče iza gradova / Stories Behind City ili poslati na mail prostorplus@gmail.com, a možete dodati fotografiju, video ili audio koji je povezan s pričom.

Krajnji rezultat projekta bit će tiskano izdanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.