Hrvatski radio

Radio Rijeka

Propustili ste, pogledajte: "Bilješke o jeziku" o riječkim govorima na HRT3

23.02.2018.

14:30

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Propustili ste, pogledajte: "Bilješke o jeziku" o riječkim govorima na HRT3

Propustili ste, pogledajte: "Bilješke o jeziku" o riječkim govorima na HRT3

Foto: - / -

Ovotjedna emisija "Bilješke o jeziku" na HTV 3, emitirana sinoć, bila je posvećena riječkim govorima. Riječki je govor danas najprepoznatljiviji po upitnoj rečenici “Šta da?”. U toj i sličnim rečenicama, u naglasku, rečeničnoj melodiji i drugim parametrima može se vidjeti da smo u čakavskoj sredini.

Poznato riječko "Šta da?" zapravo je kalk čakavskoga izraza "Ča da?" - a i izgovor mu je onako riječki mekan, da se "t" gotovo i ne čuje. Osim ovoga suvremenog urbanog idioma, u Rijeci je još živa i ekavska čakavica i ekavsko-ikavska čakavica, kao hrvatski idiomi, te fijumanski govor, koji pripada kolonijalnim mletačkim idiomima kakav je, primjerice, i tršćanski govor. 

Tko još njeguje riječku čakavicu (koja nije jedinstvena) i fijumanski govor, i koje su njihove odlike? U emisiji sudjeluju dr. sc. Mirjana Crnić Novosel, dr. sc. Sanja Holjevac, dr. sc. Nina Spicijarić Paškvan te izvorni govornici Vesna Lukanović i naš novinar Andrea Marsanich.

Emisija je izazvala veliko zanimanje gledatelj s područja Rijeke, a možete je pogledati na ovome linku – što vam s veseljem preporučujemo!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.