Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prošlost očima umjetnika: poštanskim autobusima stizali su na more

22.01.2016.

17:18

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U godinama poslije drugog svjetskog rata na more su ljeti željeli i oni manje povlašteni ljudi, oni s tanjim novčanikom. Stanovnicima Štajerske i Koruške to je omugućavala pošta. Umjetnička interpretacija tog vremena postavljena je u riječkoj Galeriji Kortil.

Izložba, u organizaciji Hrvatsko-austrijskog društva u Rijeci, bit će otvorena od 22. siječnja do 5. veljače, a Galerija Kortil bit će otvorena od 10 do 13 te od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13.

Poštanski autobusi Štajerske i Koruške 1960.-ih i 1970.-ih dovezli su tisuće ljudi na Jadran, osobitno na Kvarner i u Istru. Projekt-izložba štajerskih umjetnica Eve Ursprung i Christine Kertz, te profesorice na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci Maje Franković i Hassana Abdelghanija izložbom će pokušati približiti posjetiteljima kako je to tada izgledalo.

Profesorica Franković ističe da izložba "Poštanskim autobusom na more" evocira lijepu uspomenu te dodaje da je svaki od četiri umjetnika dobio svoj segment koji je trebao istražiti, a rezultate će pokazati na četiri izložbe: dvije u Austriji i dvije u Hrvatskoj. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.