Hrvatski radio

Radio Rijeka

Provjerite zašto je bila zabranjena romantična filmska drama

08.04.2016.

10:38

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na repertoaru Art-kina Croatia u Rijeci, od 8. do 10. travnja su tri filma nastala 1966. godine u Njemačkoj - istočno i zapadno od zida u sklopu programa "Njemački pedesetogodišnjaci". Projekcije su u 18 sati.

"Oproštaj od jučer / Abschied von gestern - (Anita G.)" Alexandera Klugea, u kojem redateljeva sestra tumači naslovnu ulogu, prati mladi imigranticu iz Istočne Njemačke koja pokušava naći svoje mjesto u Zapadnoj. Film je osvojio Srebrnog lava na venecijanskom filmskom festivalu. Na programu je u petak. 

U subotu će biti prikazan film "Mladi Torless / Der junge Törless" prvi dugometražni film Volkera Schlöndorffa. Riječ je o adaptaciji romana Roberta Musila, a radnja je smještena u austrijsku vojnu školu početkom 20. stoljeća. Glavni je lik Thomas Törless, mladić koji je bio svjedok zlostavljanja jednog učenika. Redatelj je za film dobio nagradu kritike na filmskom festivalu u Cannesu 1966. godine. 

I na kraju bit će prikazan nekad zabranjena romantična drama "Rođeni '45 / Jahrgang '45" čija je tema odnos mladoga bračnog para iz istočnog Berlina 1965. godine. Riječ je o jedinom igranom filmu Jürgena Böttchera koji postoji samo kao radna kopija. Nije mu bilo dopušteno da ga završi, a postojeću kopiju tadašnja je njemačka vlast zabranila za prikazivanje. Film je nagrađen na Berlinaleu tek 1990. nagradama FIPRESCI i Interfilm.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.