Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prtenjača: raščistimo s ratom u ime novih generacija

15.09.2020.

13:01

Autor: Albert Petrović

Ivica Prtenjača je na riječkom Vrisku predstavio roman Putnik (Foto: Luka Stanzl / Pixsell / arhiv)

Ivica Prtenjača je na riječkom Vrisku predstavio roman Putnik (Foto: Luka Stanzl / Pixsell / arhiv)

Foto: - / -

"Plivač" je naslov novog romana Ivice Prtenjače, jednog od najnagrađivanijih domaćih autora, predstavljen u ponedjeljak, u Fokusu festivala Vrisak!, u Rijeci. Neki od kritičara kažu da je takav antiratni roman u Hrvatskoj prava rijetkost...

"Pa postoji najmanje jedan takav", kaže Ivica Prtenjača: "a to je 'Kiklop'. Glavni junaci imaju puno toga zajedničkog: obojica izbjegavaju mobilizaciju, obojica ne žele biti topovsko meso, odnosno žele znati za koga i zbog čega ginu. Moj roman se događa u proljeće '91., glavni junak ima dvadesetak godina i upravo je odslužio onu JNA. I ne čini mu se da njegov život ide u pravcu u kojem je želio, odnosno da mora uzeti sudbinu u svoje ruke. Taj njegov rascjep, to me jako zanimalo. Ne toliko '91. koliko njegove dvojbe."

"A što se tiče teme, mislim da je krajnje vrijeme da raščistimo s time jer onda će možda ove nove generacije koje stalno pričaju o Irskoj, Njemačkoj, možda pričati o ne znam, Delnicama, Hreljinu i drugim mjestima u Hrvatskoj gdje bi mogli živjeti", govori Prtenjača.

Ako povežemo tvoju godinu rođenja i godine junaka u romanu, dolazimo do neizbježnog pitanja: ima li autobiografskih elemenata?

"Pa moj je životni put puno drugačiji od njegovog. Više je to slučaj s romanom 'Brdo' koji je, usput rečeno, trebao postati film još 2014. i još ga nismo snimili, ali nadam se da će se to dogoditi iduće godine", odgovara Prtenjača.

Kad govorimo o tvom životnom putu, on izgleda prilično Hamingwayski. Radio si svašta, još samo nedostaje ono - boksač!

"Pa igrao sam rukomet u Zametu, to ti je slično. I bili smo dosta uspješni. Inače da, radio sam za Voplin, očitavao plinomjere, podizao one teške talijanske šahte kojih je Rijeka puna, a prvi posao sam odradio na tuđi ugovor jer sam imao 15 godina. Imao sam potrebu zaraditi svoj novac, otići u Trst kupiti cipele. Oduvijek sam bio emancipiran, feminista, što ćeš", pripovijeda Prtenjača.

"Inače, kad smo već na Radio Rijeci, mom omiljenom Radiju, i kad govorimo o mom rodnom gradu, i on ima ulogu u romanu. Naime, jednom turisti na otoku pozli i glavni junak ga, u pratnji rodbine, vozi u riječki KBC, tu ga ostavljaju i na povratku u pekari na Pećinama kupuju burek...", tumači autor. Više poslušajte u razgovoru:

Što je Rijeka Putniku?, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.