Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prva 3D printana taktilna slikovnica u Hrvatskoj: priča za sva osjetila!

08.12.2017.

15:45

Autor: Hana Peharda Hržić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Učiniti nevidljivo vidljivim, prava je čarolija! Zahvaljujući angažmanu niza stručnjaka i entuzijasta, prva 3D printana taktilna slikovnica u Hrvatskoj, "Palica svetog Nikole" Ivane Brlić Mažuranić, namijenjena slijepoj i slabovidnoj djeci, danas je predstavljena u riječkoj Gradskoj vijećnici.

Polaznici Odjela za djecu s oštećenjima vida u riječkoj Osnovnoj školi Pećine doživjet će prelijepu blagdansku bajku o svetome Nikoli – svim svojim osjetilima. Riječki pionir 3D tehnologije u medicini, dr. sc. Sven Maričić, i student Josip Šore, u suradnji s tvrtkom 3 Dreams, primijenili su ovu modernu tehnologiju  i izradili tri pilot-primjerka slikovnice s pismom na brajici i taktilnim likovima. 

Slikovnica se čita i sluša pomoću aplikacije za mobitel i računalo s govornom verzijom sadržaja, u čijoj je produkciji sudjelovala i HRT - Radio Rijeka. Na omotu kutije radili su djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje, slikovnicu su osmislile osmašice iz Osnovne škole Pećine uz ravnateljicu i djelatnice škole, a čitav je projekt dio šire priče promocije Ivane Brlić Mažuranić u sklopu EPK 2020. Autori slikovnice dali su je na besplatno korištenje svim zainteresiranima, a modeli za 3D print mogu se skinuti na mrežnoj stranici www.uspjeh.eu

Osnovna škola Pećine, uz Odjel za djecu s oštećenjima vida, ima i prvu knjižnicu u Hrvatskoj s taktilnim slikovnicama i dječjom literaturom na Brailleovu pismu. Iako je 3D tehnologija smanjila troškove tiskanja, slikovnica je ugledala svjetlo dana zahvaljujući donacijama ljudi dobra srca, prikupljenima na koncertu "Da i oni čitati mogu", u organizaciji Lions kluba Korzo. Javlja Hana Peharda Hržić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.