Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prva retrospektiva riječkog umjetnika Slavka Grčka

12.06.2017.

13:50

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti sutra, utorak 13. lipnja, u 20 sati, bit će otvorena prva retrospektivna izložba riječkog likovnog umjetnika Slavka Grčka - crtača, grafičara, slikara, ilustratora i profesora na riječkom Pedagoškom fakultetu.

Nakon smrti Slavka Grčka 2007. godine, MMSU je otkupio njegovu cjelokupnu likovnu ostavštinu od oko 350 djela. Iz fundusa se za retrospektivu izabralo stotinjak radova: od naranijih crteža, do zrelih likovnih ostvarenja, među kojima su najpoznatiji ciklusi "Ruke", "Opušci" i objekti napravljeni od odbačenih predmeta.

Grčkova retrospektiva se u riječkom MMSU može razgledati do 9. srpnja.

"On je autor snažne individualnosti: u njegovom radu ništa nije slučajno, svaki je likovni postupak prostudiran i promišljen, odmjeren i logičan. Ime Slavka Grčka (1934. - 2007.), grafičara, crtača, slikara, likovnog pedagoga, veže se ponajprije uz riječki likovni krug. Riječ je o autoru koji je njegovao umjetničku originalnost i individualnost, čime je izgradio prepoznatljivo mjesto u ovome kulturnom kontekstu", kaže kustosica postava Vilma Bartolić.

Grčkov se umjetnički rad dijeli u cikluse, a svaki je ciklus na retrospektivnoj izložbi prikazan najreprezentativnijim radovima, no publika će moći vidjeti i djela koja do sada nisu izlagana.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.