Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prva retrospektiva zaboravljene slikarice Leontine Littrow

30.09.2017.

11:11

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stotinu slika gotovo zaboravljene slikarice Leontine Littrow koja je živjela i stvarala u Rijeci i Opatiji, a zatim u Beču i Londonu, izložene su u Muzeju grada Rijeke. To je prva retrospektivna izložba slika te autorice.

Prva retrospektivna izložba slika Leontine Littrow, uglavnom iz privatnih zbirki, ostvarena je u suradnji s Galerijom Kolhammer & Mahringer Fine Arts iz Beča.

Littrow je rođena 1856. godine u Trstu, a od 12. godine živjela je u Rijeci te kasnije u Londonu i Beču gdje je i izagala svoje radove. Umrla je 1925. godine. Slika uglavnom morske krajolike i intimne kutke Venecije, ali i kvarnerskih otoka i Dalmacije, a njene slike posjedovali su nadvojvode i grofovi. 

Do prije dvije godine bila je gotovo nepoznata, no zahvaljujući bečkim galeristima i internetu na kojem su se sve češće pojavljivali njeni radovi, počelo se istraživati Leontinino likovno stvaralaštvo što je omogućilo uvid u dvijestotine i pedeset slika, istaknuo je Ervin Dubrović ravnatelj Muzeja grada Rijeke.

Izložba "Slikarica svjetla", u Muzeju grada Rijeke, otvorena je u petak 29. rujna. Uz goste iz Beča predstavljena je i slikaričina monografija, a nastupio je Kvartet Veljak. Izložba će ostati otvorena do 30. listopada. Poslušajte više:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.