Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prve nagrade 64. Pule: jedna nagrada stiže i u Rijeku

21.07.2017.

17:04

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prve nagrade 64. pulskog filmskog festivala dodijeljene su u natjecateljskom programu Kratke Pule, a dodijelili su ih ocjenjivački sud za Kratku Pulu, ocjenjivački sud Fedeora i ocjenjivački sud Mladih filmofila. Među dobitnicima i Riječanka Edita Karađole!

Ove godine program Kratke Pule obogaćen je trima novim natjecateljskim kategorijama: dramske serije, dokumentarni serijali i foršpani dugometražnih igranih filmova te trima nenatjecateljskim kategorijama: kratki i srednjometražni dokumentarni filmovi, animirani filmovi i eksperimentalni filmovi.

U sklopu Kratke Pule prikazano je ukupno 35 naslova u selekciji Nikše Sviličića, a o nagradama u programu Kratka Pula odlučivao je ocjenjivački sud čiji su članovi bili snimatelj zapažene međunarodne karijere Vanja Černjul (predsjednik), zatim proslavljeni filmski i TV-scenarist i pisac akademik Pavao Pavličić te redatelj i producent Jure Pavlović.

Nagradu za najbolji kratki ili srednjometražni film ocjenjivački sud dodijelio je kratkom filmu "Siguran let" redatelja Alda Tardozzija zbog dramaturške zaokruženosti, usklađenosti svih komponenata filmskog dijela i izvrsne glume.

Najboljom hrvatskom dramskom serijom proglašena je serija "Patrola na cesti" redatelja Zvonimira Jurića zbog, kako se navodi u obrazloženju, zanimljive priče, sigurne režije i izvrsne glume. "Riječ je o seriji koja postiže kvalitetu kakvu smo samo viđali na velikom platnu", istaknuo je žiri. Priznanje za najbolju žensku ulogu u dramskoj seriji dodijeljena je Editi Karađole za ulogu u seriji "Novine", a za najbolju mušku ulogu u dramskoj seriji Vinku Kraljeviću za ulogu u seriji "Čuvari dvorca". 

Najboljim hrvatskim dokumentarnim serijalom proglašen je serijal "Heroji Vukovara" redatelja Eduarda Galića, a priznanje za najbolji hrvatski dugometražni dokumentarni film pripao je filmu "Gazda" Darija Juričana i to zbog istraživačkog pristupa i zanimljive veze obiteljske priče s društveno relevantnom temom. Najbolji namjenski film foršpan hrvatskog dugometražnog igranog filma je foršpan za film "ZG80" redatelja Igora Šeregija zbog toga što je dobro ritmiziran i budi znatiželju kod kino gledatelja.

Ocjenjivački sud Fedeora, u kojemu su bili filmski kritičari Nenad Dukić, Ronald Bergan, Ondrej Biba, Natascha DrubekMarijana Jakovljević, dodijelilo je priznanje za najbolji kratki ili srednjometražni film kratkom filmu "Plavi Petar" redatelja Marka Šantića, za najbolju hrvatsku dramsku seriju ili dokumentarni serijal dramskoj seriji "Patrola na cesti", a za najbolji hrvatski dugometražni dokumentarni film filmu "Sve je bio dobar san" redatelja Branka Ištvančića.

Ocjenjivački sud Mladi filmofili u kojemu su spisateljica Daria Kerešić (predsjednica) te studenti Rea BušićAdnan Bajrović, dodijelilo je priznanje za najbolji kratki ili srednjometražni film kratkom filmu "Siguran let", a za najbolju hrvatsku dramsku seriju ili dokumentarni serijal dokumentarnom serijalu "Republika" redatelja Božidara Domagoja Burića. Priznanje za najbolji hrvatski dugometražni dokumentarni film dodijeljeno je filmu "Gazda".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.