Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi bijenale industrijske umjetnosti u Labinu uz izložbu Josepha Beuysa

03.03.2016.

09:22

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu 95. obljetnice Labinske Republike, u Labinu je u jučer otvoren Prvi bijenale industrijske umjetnosti "Utopija=Reality". U sklopu bijenala, na kojem sudjeluje gotovo stotinu umjetnika iz cijeloga svijeta, otvorena je izložba Josepha Beuysa, jednoga od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća.

Bijenale je počeo umjetničkim performansom ispred Kulturnoga centra Lamparne, a u govoru uoči otvorenja labinski gradonačelnik Tulio Demetlika rekao je da on, kao i svi Labinjani, osjećaju veliku zahvalnost prema barunici Lucreziji de Domizio Durini, kustosici te manifestacije, koja je, kako je rekao, "napravila nešto veliko, značajno i vrlo važno za Labin".

"Ona je svoje bogato iskustvo pedesetogodišnjeg rada pretočila u osmišljavanje ovog bijenala, a pritom je donijela novi pogled na svijet i na umjetnost. Danas, kada je teška uloga morala i etike u modernome svijetu, ona je pokazala ljudske vrijednosti u najboljem svjetlu i veliku brigu za očuvanje prirode", istaknuo je gradonačelnik.

Od hrvatskih umjetnika, prema izboru Branka Franceschija, na Bijenalu sudjeluju Marijan Molnar, Dragutin Trumbetaš, Momčilo Golub, Igor Grubić, Robert Šimrak, Tomislav Buntak, Toni Meštrović & Nadija Mustapić, Dalibor Martinis, Dražen Budimir & Dubravko Mataković, Sanja Švrljuga, Krešimir Farkaš, Darko Bavoljak, Goran Škofić i Sandra Sterle te u posebnom programu Damir Stojnić, Gildo Bavčević, Zlatko Kopljar i Matija Debeljuh

Dodao je kako će se do rujna svojim djelima predstaviti osamdeset umjetnika iz svih krajeva svijeta, sa svih kontinenata, a u popratnim događanjima nastupit će ih više od stotinu.

"Cijeli će grad do kraja rujna živjeti u znaku umjetnosti. Da mi je netko prije dva mjeseca rekao što će se sve tu dogoditi, ne bih vjerovao. To nije izložba samo za kritičare i poznavatelje umjetnosti. Labin je postao radionica i igraonica, zajednica sretnih ljudi koji žive uz umjetnost, a po tome će ovaj grad biti prepoznatljiv u cijelom svijetu", poručio je Tulio Demetlika.

Kustosica Bijenala industrijske umjetnosti - legendarna osobnost europske umjetničke scene, barunica Lucrezia de Domizio Durini – istaknula je da je iznimno sretna što je u Hrvatskoj, koju posjećuje već trideset godina, i što sudjeluje u otvorenju "nečeg tako značajnog u jednom sasvim posebnom ambijentu".

"To je jedan od projekata moga života. Labin mi je sada poput svojevrsne oaze - tu sam naišla na puno pravih, istinskih ljudi, humanih nota. Zato sam, ne putem galerija, nego putem poznanstava i suradnje, pozvala 80 umjetnika iz čitavog svijeta da ovdje izlože svoja djela. Posjetitelj će vidjeti djelo, ispod njega ime i prezime umjetnika te njegov kontakt, i na taj će način moći komunicirati i kontaktirati", istaknula je kustosica.

Bijenale je otvorio umjetnički voditelj Damir Stojnić, koji je tom prigodom hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zahvalio na pokroviteljstvu, a županu Valteru Flegi, kustosima i svim umjetnicima što su došli ili dostavili svoja djela.

Nakon toga otvorena je izložba posvećena njemačkome avangardnom umjetniku Josephu Beuysu (1921. - 1986.), jednome od najznačajnijih umjetničkih figura prošlog stoljeća, koji je utjecao na mnoge suvremene stvaratelje. Bijenale se zatvara 30. rujna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.