Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi korak prema muzeju brodogradnje u Kraljevici

11.12.2015.

15:43

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Brodogradilište Kraljevica d.d. u stečaju je Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja danas predalo zbirku od 30 maketa brodova, 39 fotografija, slika ili djela te komplete razne brodske opreme i pribora koji se koristio pri izradi maketa.

Fundus ostaje u upravnoj zgradi kraljevičkoga škvera i moći će ga se razgledati uz prethodnu najavu. 

Zbrika je zaštićena i pod stalnim nadzorom koncesionara "Dalmonta" i neće završiti na deponiju. Štoviše današnja primopredaja je prvi korak prema budućem muzeju brodogradnje u Kraljevici. Gradonačelnica Kraljevice Nada Turina Đurić tvrdi da je takav muzej velika želja gradske uprave jer Kraljevica jest kolijevka brodogradnje, ne samo za Hrvatsku nego i šire.

Što se vrijednosti zbrike tiče, ravnateljica PPMHP Tea Perinčić ističe da je teško procijeniti emocionalnu vrijednost: "Koliko je tu ljudi radilo, unosilo svoja znanja, osjećaje, vještine koje su i izgubljene, ne radi se više na isti način." Nematerijalne vrednote koje su utkane u sve zajedno su neprocjenjive, zaključuje Perinčić.

Škver "Dalmontu" daje i "Arana" iz 1952. kao još jedno kulturno dobro. Uostalom Kraljevica je kao grad nastala na temeljima škvera davne 1.729. godine, pa vlasnik koncesionara Ivan Ivić logično misli da ono što su generacije stvorile da treba sačuvati za nove naraštaje. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.