Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi Kvarnerski filmski susreti u Opatiji: kako od snimanja zaraditi što više?

01.04.2022.

15:17

Autor: Hina

Filmska projekcija

Filmska projekcija

Foto: Pixabay / iStock

Audiovizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj ima dobru budućnost, a film je razvojni potencijal Hrvatske, istaknuto je u petak u Opatiji na prvom skupu "Kvarnerski filmski susreti" posvećenom snimanju filmova na području Hrvatske i posebno Primorsko-goranske županije.

Ravnateljica Art-kina Rijeka Slobodanka Mišković istaknula je u ime organizatora, Kvarnerske filmske komisije, da je film razvojni potencijal Hrvatske, ne samo za ekonomski, nego i za kulturni i društveni razvoj. Za ostvarenje toga važno je znanje, talent, poticajno radno okruženje i suradnja kao ključ uspjeha, rekla je. Ocijenila je da su mogućnosti razvoja te djelatnosti u Hrvatskoj velike, s obzirom na rast filmske i televizijske produkcije u svijetu.


Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Chris Marcich ustvrdio je da je program poticaja za snimanje u Hrvatskoj donio velik učinak i na području turizma, koji je vidljiv dugo nakon samog snimanja. 


Program, kojim se odobrava povrat od 25 posto ukupnih opravdanih troškova snimanja, zamišljen je i za poticanje domaće proizvodnje, a to se tek donekle ostvarilo, rekao je Marcich. Kako bi se poboljšao taj segment, HAVC predlaže da u suradnji s Vladom i nadležnim ministarstvima ostvari povećanje poticaja na 30 posto, s time da bi se tri posto ukupnog iznosa namijenilo domaćoj proizvodnji. Marcich je ustvrdio da se u Hrvatskoj treba više usmjeriti na snimanje serija. 


Istaknuo je da se HAVC okreće i prema gaming industriji, kao jednom od oblika audiovizualnog stvaralaštva. "Optimist sam, smatram da audiovizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj ima dobru budućnost", zaključio je ravnatelj HAVC-a.


Ideju povećanja poticaja pozdravio je državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl. Naglasio je da je od uvođenja sustava poticaja 2011. godine, u Hrvatskoj ostvarena 1,3 milijarda kuna potrošnje vezane uz snimanje filmskih i TV projekata. Napomenuo je da se istražuju nove mogućnosti financiranja filmske industrije. 


Uz program poticaja do sada je u Hrvatskoj ostvareno 95 projekata. Procijenjeno je da svaka kuna poticaja rezultira s 11,6 kuna gospodarskog učinka, navedeno je na skupu. Prošle godine je temeljem ovog programa zarađeno 195,8 milijuna kuna od snimanja, uz još 22 milijuna kuna naplaćenog poreza, a filmske i TV ekipe su ostvarile 53 tisuće noćenja u hotelima.


Ovakvi susreti trebali bi postati tradicija, doznali smo u razgovoru s ravnateljicom Art-kina Slobodankom Mišković i još nekim sudionicima, poslušajte:

Prvi Kvarnerski filmski susreti

Okupljeni na prvim Kvarnerskih filmskim susretima

Okupljeni na prvim Kvarnerskih filmskim susretima

Foto: Albert Petrović / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.