Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi Rab Film Festival otvorila hrvatska premijera filma "Jadnici"

24.08.2019.

10:17

Autor: Iva Črnjar Ivančan, Hina

Rab Film Festival održava se od 23. do 27. kolovoza (Foto: RFF press))

Rab Film Festival održava se od 23. do 27. kolovoza (Foto: RFF press))

Foto: - / -

Mali festival s velikom dušom - prvi Rab Film festival otvoren je sinoć pred brojnom publikom u povijesnoj rapskoj gradskoj jezgri. Festival je započeo projekcijom filma "Jadnici", hrvatskom premijerom laureta ovogodišnjeg festivala u Cannesu.

Do 27. kolovoza bit će prikazano još 11 igranih i dokumentarnih filmova, među njima i dva nagrađena na ovogodišnjem festivalu Sundance. Premijerno će se prikazati i krimić danskog debitanta Ulla Salima "Sinovi Danske", priča o islamskom radikalizmu smještena u kontekst uspona neonacističkih ideologija u Europi, te nova drama Kena Loacha "Oprostite, mimoišli smo se" o borbi za opstanak na sve nemilosrdnijem bitanskom tržištu rada.

Na programu Festivala su i "Bogu hvala" Françoisa Ozona o pedofiliji u Katoličkoj crkvi i njenom prikrivanju, srpski film "Šavovi" Miroslava Terzića o potrazi majke za djetetom za koje vjeruje da je ukradeno u rodilištu prije 18 godina te, izvan konkurencije, "Dnevnik Diane Budisavljević," kojeg će rapskoj publici predstaviti redateljica Dana Budisavljević.   

U dokumentarnom programu ističu se belgijski film "Zeleno zlato", šokantna pozadinska priča o biogorivima, snimana deset godina u najudaljenijim zakutcima svijeta, njemački film "Čistači", koji gledatelje vodi u sjenovito podzemlje interneta, na mjesto na kojem se uklanjaju upitni sadržaji, a nizozemski "Bellingcat" nudi jedinstveni pogled u svijet građanskog istraživačkog novinarstva i tragača za istinom u vladavini lažnih vijesti i alternativnih činjenica, objavljeno je u najavi.

Dva nagrađena filma ovogodišnjeg Sundancea

Na RAFF-u će se prikazati i dva nagrađena filma ovogodišnjeg festivala Sundance. Istražujući misterioznu smrt glavnog tajnika UN-a, u filmu "Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld" (Cold case Hammarskjöld) danski redatelj Mads Brügger gledatelje vodi u najtamniji bezdan afričke povijesti, a "More sjena" (Sea of Shadows) otkriva priču o hrabrim pojedincima koji spašavaju posljednje živuće kalifornijske pliskavice iz ralja narkokartela. Jedini hrvatski naslov u natjecateljskom programu je "Tak kak je" Arsena Oremovića o pokušaju oca da ostvari svoje pravo da nakon razvoda viđa kćer.

Festival je natjecateljskog karaktera, a najboljima će se nagrade dodijeliti u tri kategorije: za najbolji film iz igranog programa, za najbolji dokumentarac te nagrada publike. Izbornici RAFF-a su filmski kritičar i novinar Vladan Petković (igrani program) te novinarka Lejla Dedić (dokumentarni program). Organizatori su Grad Rab, Pučko otvoreno učilište Rab i Toro Laboratorij iz Zagreba, a direktor festivala je Robert Tomić Zuber. 

Osim projekcija na otvorenom te u zimskom kinu, bogat je i glazbeni program, u kojem sudjeluju Zdenka Kovačiček, Urban&4, Elemental, Detour, Nipplepeople i drugi. Poslušajte što je rekao direktor festivala Robert Zuber, a za finalnu večer organizatori pripremaju projekciju na obali - svojevrsno kino na morskim valovima, koje najavljuje izvršna producentica Morana Ikić Komljenović:

Ikić Komljenović: Ponosni smo na partnerstvo sa Sarajevo film festivalom, pripremio Albert Petrović

Zuber: S poštovanjem smo pripremali program, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Galerija
Foto: RFF press, Foto: -/-
Glumci Almamy Kanoute i Djebril Zonga te redatelj Ladj Ly, ekipa filma Jadnici (Foto: RFF press), Foto: -/-Sefie za uspomenu s Raba (Foto: RFF press), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.