Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi rezultati istraživačko-produkcijskog procesa "Rad panike"

10.07.2018.

16:20

Autor: Tatjana Sandalj

Grad, panika (Foto: Marko Ercegović)

Grad, panika (Foto: Marko Ercegović)

Foto: - / -

Programski pravac Dopolavoro Rijeka 2020 - EPK predstavio je rezultate petodnevne radionice "Grad, panika", a u četvrtak nudi izvedbu predstave "Herbarij". To su prve aktivnosti iz trogodišnjeg koreografskog istraživačko-produkcijskog procesa "Rad panike", izvedbenog kolektiva BADco. i suradnika.

Zagrebački izvedbeni kolektiv BADco. i riječka udruga Drugo more organizirali su petodnevnu radionicu koju su vodili Goran Sergej Pristaš i Nikolina Pristaš. Polaznici su bili studenti Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Katedre gluma i mediji. 
 

Radionica "Grad, panika" bila je prvi korak u projektu "Rad panike" kojim će BADco., u suradnji s nizom umjetnika mlađe generacije, tematizirati ili učiniti vidljivom problematiku rada bez stvaranja, u društvu i u umjetnosti. 

Studenti glume i suvremenog plesa će se, kroz različite vježbe, upoznati s metodama dijagramatskog prikazivanja karakterističnog za rad BADco., međunarodno priznatu kazališnu skupinu koju čine koreografi, plesači, dramaturzi i filozofi.
 

Plesna predstava "Herbarij", u koreografiji i izvedbi Antonije DorbićMarte Krešić i Lane Šprajcer te dramaturgiji Nine Gojić, na programu je u četvrtak, 12. srpnja, u 20 sati. Izvedbeni prostor je Muzej moderne i suvremene umjetnosti u rijeci, a ulaz je slobodan.

 
Koprodukcija Umjetničke organizacije Mašina i izvedbenog kolektiva BADco. nudi herbarij koji je, piše u najavi: "...neka druga vrsta zbirke koja umjesto biljki pod pritiskom održava pokrete i forme što se odvijaju u vremenu između dvije katastrofe, između dvije elementarne ili koje druge nepogode."
 
"Herbarij je proizašao iz znatiželje za ekologiju kao 'znanost planetarnog održavanja kućanstva' te za ideju viška u plesu kao otpada, pri čemu taj višak želi shvatiti kao izvor informacija i arhive procesa koji se recikliraju kroz ples. (...) radije se interesira za horizontalne procese rada, pita se o načinima na koje se izjednačavaju s drugim elementima okoliša umjesto onih koji ljudsko tijelo stavljaju u hijerarhijski nadređenu poziciju."
 
"Tražili smo pokret izvan naših tijela, u obilju stvari gdje su naša tijela tek jedna od mnogih: među organizmima koji nastaju poslije katastrofe, biljem koje se suši i trune, lišajevima koji se talože i srastaju i stablima koja ne mogu otići. Stoga koreografija aktivira principe manjka, nedostatka, neproduktivnosti i usporavanja u svojem odnosu prema ljudskim i drugim od ljudskih tijela."
 
Materijal se referira na radove Andréa LepeckijaRoba NixonaDonne HarawayAnne TsingT. J. DemosaPaola Virilija Wernera Herzoga

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.