Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvih 20 godina Kazališne radionice Malik uz online dokumentarac i slavlje

07.04.2021.

12:41

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Kazališna radionica Malik FB

Foto: Kazališna radionica Malik FB

Foto: - / -

Zrinka Cvitešić, Judita Franković, Mustafa Nadarević, Livio Badurina nekada su davno glumili u dječjim kazalištima i uvijek isticali koliko je to bilo važno za njihovo stvaralaštvo. A prvi polaznici Kazališne radionice “Malik” danas su već odrasli, kao i radionica koja obilježava 20 godina rada.

U skladu s epidemiološkim mjerama, proslava će umjesto u kazalištu biti u virtualnom svijetu, ali zato ne i manje svečana i važna. Ono što će je najviše obilježiti dokumentarni je film "Malik: 20 godina rada", kojeg potpisuju mlade autorice i dugogodišnje polaznice "Malika" Valentina Ban i Tajana Vučenov.

Kazališna radionica "Malik" svoju je djelatnost s kazališnih dasaka proširila i na filmsku i video umjetnost putem platforme Zoom, tako da polaznici, osim kazališne sada uče i filmsku glumu, pri čemu surađuju s profesionalnim dramskim umjetnicima i pedagozima. Surađuju i sa Školom te Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci, kao i zagrebačkom Akademijom dramskih umjetnosti. Najnoviji projekt radionice je postdramski kazališno-filmski projekt "Djeca luke" prema pjesmama iz knjige Zorana Žmirića "Riječke rock himne".

"Nismo htjele napraviti 'običan' dokumentarac, već smo ga osmislile tako da se dok ga gledate osjećate kao da surfate našim internetskim stranicama", tumači Valentina Ban i kaže kako su ga napravile od snimki predstava koje voditeljica "Malika" Denis Kirinčić sve ima snimljene, kao i od "friških" razgovora s brojnim suradnicima "Malika" snimljenih preko Zooma - redateljima, scenografima, skladateljima...

"Denis je još kao mala obožavala kazalište, a kasnije je završila pedagogiju i onda te svoje dvije ljubavi spojila u stvaranje ovakve kazališne radionice kojom se izborila da djeca u Rijeci imaju mjesto gdje će se baviti kulturom, a istovremeno i igrati i provoditi super vrijeme", kaže Valentina koja je punih šest godina bila članica "Malika".

Premijera slavljeničkoga dokumentarca predviđena je za četvrtak 8. rujna u 19:30 sati na YouTube kanalu, a zatim se, nakon pauze od petnaestak minuta, slavlje seli na Zoom, gdje će biti razgovor s publikom, kao što je i inače uobičajeno nakon premijera "Malikovih" predstava. Reprize filma i snimke sa Zooma moći će se pogledati na YouTubeu 10. i 12. travnja u isto vrijeme.

Svi smo pozvani, a sva su pridruživanja putem poveznica besplatna: za premijeru filma na YouTube kanalu link je https://youtu.be/L5DcxitOUsg, dok je za kasniji razgovor na Zoomu poveznica https://us05web.zoom.us/j/85410959582?pwd=ZWVmOStFUUFZdEoyaVhXRlhiTWhaUT09. Poveznice na reprize Malikovci obećavaju objaviti na vrijeme na svojoj mrežnoj straniciFacebook stranici i  Instagram profilu.

Proslava ovako velike obljetnice inače bi bila prepuna zagrljaja, pjesme i druženja, no nažalost, ovaj put mora biti drugačije, ali glavno je da ipak ima načina da svi Malikovci i njihovi prijatelji budu zajedno, uz gomile čestitki i dobrih želja koje pristižu za svih strana. Poslušajte razgovor s Valentinom Ban:

Velika obljetnica: 20 godina Malika, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.